Підсумки XVII зустрічі Ради Кардиналів
  • Срд, 14/12/2016 - 17:34

У середу, 14 грудня 2016 р., пополудні, Директор Ватиканського прес-центру Ґреґ Берк провів брифінг для акредитованих журналістів, під час якого розповів про праці XVII зустрічі Ради Кардиналів, що триває у Ватикані від 12 до 14 грудня за участі Святішого Отця. Пригадаємо, що мова йде про дев’ятиособовий дорадчий орган, скликаний Папою Франциском на початку понтифікату для допомоги в управлінні Церквою та приготуванні реформи Римської Курії.

В черговій сесії взяли участь всі члени Ради, а Святіший Отець пропустив ранкове засідання у середу, адже проводив у цей час загальну аудієнцію. Більша частина обговорень була присвячена аналізові діяльності різних відомств Курії у світлі приготування нової Апостольської конституції. Зокрема, йшла мова про Конгрегації Євангелізації народів, в справах єпископів та Східних Церков і про Державний Секретаріат. Провідними думками реформи визначено місіонерську спрямованість та синодальність.

Рада Кардиналів вже завершила обговорення діяльності Конгрегацій Віровчення, Богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя, в справах святих та Папської Ради сприяння єдності християн, передавши свої остаточні пропозиції на розгляд Святішому Отцеві.

Значна частина робочого часу була присвячена діяльності новостворених відомств. Кардинал Кевін Фаррелл представив Дикастерію в справах мирян, родини й захисту життя, яку він очолює. Дискусія зосередилася, в основному, на ролі мирян. Кардинал Петер Тюрксон представив план праці Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, яка розпочне свою діяльність з 1 січня, поглинувши 4 дотеперішні Папські Ради. Крім того, кардинал Шон О’Меллі доповів про останні заходи, проведені очолюваною ним Папською Комісією захисту неповнолітніх, а кардинал Джордж Пелл – про питання, які стосуються Секретаріату з економічних питань.

Пообіддя останнього дня присвячене обговоренню реформи засобів комунікації Святого Престолу.

Наступна зустріч Ради Кардиналів запланована на 13-15 лютого 2017 року.