Підсумки XXII зустрічі Ради Кардиналів
  • Чтв, 14/12/2017 - 10:14

Від 11 до 13 грудня 2017 р. у Ватикані відбуваються засідання Ради Кардиналів. У середу, 13 грудня, Директор Ватиканського прес-центру Ґреґ Берк провів брифінг для акредитованих журналістів, під час якого розповів про перебіг 22-ї зустрічі цього дорадчого органу Святішого Отця.

Речник Святого Престолу повідомив, що до Ватикану прибули всі члени Ради, крім кардинала Джорджа Пелла. Папа брав участь в усіх засіданнях, крім ранкового в середу, що збіглося із загальною аудієнцією. Частина праці була знову присвячена призадумі над Курією, як засобом євангелізації та служіння для Папи і місцевих Церков. Особливу увагу було зосереджено на чотирьох дикастеріях: в справах духовенства, євангелізації народів, католицької освіти та культури.

Значна частина праці була присвячена звітам голів новостворених дикастерій. Зокрема, кардинал Кевін Фаррелл, Префект Дикастерії в справах мирян, родини й захисту життя, представив процес формування цього органу, який розпочав свою діяльність 1 вересня 2016 року, звертаючи особливу увагу на стосунки з молоддю.

Монсеньйор Даріо Едоардо Віґано, Префект Секретаріату з питань комунікації, представив останній етап процесу реформи ватиканської системи суспільних комунікацій. Він розповів про структуру дикастерії та про виконання представленої на початку програми реформи з дотриманням встановлених часових та економічних рамок. Крім того, він представив новий процес мультимедійного приготування контенту та новий портал, beta-версія якого найближчим часом з’явиться в мережі, що стане першим зовнішнім видимим і конкретним вираженням реформи. Також відбулося представлення нових логотипів. Врешті, було розглянуто деякі економічно-адміністративні аспекти й підтверджено, що від 1 січня 2018 року Секретаріат поглине Ватиканське видавництво, часопис «L’Osservatore Romano» та фотографічну службу.

Кардинали також заслухали отців Майкла Черні та Фабіо Баджіо, Заступників Секретарів Відділу в справах мігрантів і біженців Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові. Вони представили процес організації відділу, який тимчасово особисто очолює Папа Франциск і завданням якого є підтримувати місцеві Церкви в накресленні та впровадженні в життя ефективної та відповідної душпастирської відповіді на виклики, пов’язані з мігрантами, біженцями та жертвами торгівлі людьми.

Кардинал Шон Патрік О’Меллі ознайомив інших членів Ради Кардиналів з актуальною працею Папської Комісії захисту неповнолітніх, зупиняючись на аспектах, пов’язаних із допомогою місцевим Церквам.

Наступна зустріч Ради Кардиналів відбудеться 26-18 лютого 2018.