Підсумки XXV зустрічі Ради Кардиналів
  • Срд, 13/06/2018 - 17:48

«Praedicate Evangelium» – такою є попередня назва нової Апостольської конституції про Римську Курію. Речник Апостольської Столиці представив напрацювання XXV зустрічі Ради Кардиналів з Папою Франциском

У середу, 13 червня 2018 р., Директор Ватиканського прес-центру Ґреґ Берк провів брифінг для акредитованих журналістів, під час якого представив праці XXV спільної зустрічі Ради Кардиналів – дев’яти особового дорадчого органу, який допомагає Святішому Отцеві в проведенні реформ.

На зустріч, що відбувалася від 11 до 13 червня, прибули всі кардинали-радники, крім кардинала Джорджа Пелла. Святіший Отець брав участь в усіх засіданнях, крім ранкового в середу, що збіглося із загальною аудієнцією.

Нова Апостольська Конституція

Значна частина праці була присвячена переглядові чернетки нової Апостольської Конституції про Римську Курія, попередня назва якої: «Проповідуйте Євангеліє». Рада вже має готовий перший текст, щоб вручити його Святішому Отцеві для його зауважень, які він вважатиме слушними, корисними й необхідними.

Згідно з принципом поступовості, Рада Кардиналів розглянула, як різні частини триваючої реформи Курії вже були впроваджені в життя протягом цих п’яти років.

Результати реформи економічного сектору

Монсеньйор Браян Ферме, Секретар Ради з питань економіки, представив реформу фінансово-організаційної структури Святого Престолу та Губернаторства Держави-міста Ватикану. Вказавши на мету й фундаментальні принципи, між якими – уникнення марнотратства, сприяння прозорості та застосування міжнародних стандартів, доповідач виокремив наступні позитивні результати:

  • - узгоджена процедура приготування бюджетів та звітів;
  • - більша уважність щодо видатків;
  • - зростання співпраці та розуміння фінансової реформи;
  • - поступова зміна ментальності щодо прозорості та звітності.

Інші питання

Кардинал Шон Патрік О’Меллі, який очолює Папську Комісію захисту неповнолітніх, доповів про діяльність цього відомства протягом останнього періоду.

Наступна зустріч Ради Кардиналів відбуватиметься від 10 до 12 вересня 2018.