Підсумок другої сесії Синоду: слухати молодь і давати вірогідне свідчення
  • Птн, 05/10/2018 - 12:06

Важливість діалогу між Церквою та молоддю, проблема відчуження молоді в сучасному світі, міграція, зв’язок між поколіннями, важливість спорту – ось деякі з питань, що розглядались під час першої сесії Синоду вранці 4 жовтня 2018 року.

У четвер вранці відбулось друге засідання Синоду Єпископів, про перебіг якого розповів під час брифінгу з журналістами Паоло Руффіні,  Префект Дикастерії у справах комунікації. Він, зокрема, наголосив на гарному духовному кліматі, що супроводжував виступи, на щирості та конкретності. Під час другої сесії, а першою було відкриття Синоду в середу пополудні, виступило 25 учасників Синоду та мирянка-аудитор. Згідно з регламентом вони були короткими, не більше чотирьох хвилин, а за бажанням Папи, після кожних п’яти промов засідання переривались на три хвилини. За цей час кожен з учасників міг особисто роздумати над порушеними питаннями.

Прислухатись до молоді

Під час засідань, насамперед, звернено увагу на потребу прислухатись до голосу молоді. Підкреслено значення давати вірогідне свідчення. Не вистачає тільки проповідувати, потрібно засвідчити свої слова прикладом власного життя. Один з учасників Синоду вказав на проблему відчуження молоді, яка відчуває, що її не приймають та не розуміють.

Молодь – це простір Бога

Не слід очікувати, що молодь сама прийде до Церкви, але потрібно нести Церву до молоді. Молодь – це простір Бога, наголошено під час синодального засідання, бо в ній присутній Господь. Погляд молодих людей звернений у майбутнє, а воно необмежене. Молоді люди повинні не тільки «творити» Церкву, але «бути Церквою».

Виклики сім’ї та  захист мігрантів

На синодальному засіданні йшлося також про виклики, які ставить перед Церквою, що є осередком передавання віри, простором, де віра живиться любов’ю, довірою, діалогом, прощенням.

Синодальні Отці не забули й тему міграції, адже, наймолодші часто стають жертвами зловживань та використання. Молоді люди, які емігрують, збіднюють країну свого походження та збагачують країну, до якої прибувають. Часто їхньою єдиною підтримкою є віра в Бога. Церква повинна їм допомагати, аде також і молодь може допомогти Церкві краще зрозуміти непевності та прагнення своїх ровесників.

Зловживання – це злочин, який не повинен мати місце в Церкві

Синодальні Отці обговорили важливе питання зловживання та наруги, що є злочином, що підриває довіру молоді в Церкву, принижуючи її. Це болюче питання вимагає сміливої й чесної відповіді, Треба зробити все можливе, аби захистити молодь від зловживань, щоб вони більше ніколи не повторювались

Потреба обговорити сексуальність

Йшла мова також і про важливість обговорити питання сексуальності, що є Божим даром, і на яке молодь вимагає конструктивного слова Церкви. Сексуальність не слід ігнорувати, відкидати чи ідеалізувати, але спрямувати її в  правильне русло, забезпечивши відповідний душпастирськи супровід молоді.

Спорт – знаряддя євангелізації

Отці Синоду обговорили також питання важливості спорту, як знаряддя євангелізації в сучасному світі: спорт і віра потребують одне одного, щоб формувати уми, тіло й дух, тобто, формувати людину в її цілісності, а для цього необхідно приділити увагу душпастирству спорту.