Підсумок третьої сесії Синоду: Церква покликана стати Матір’ю та домівкою для молоді
  • Суб, 06/10/2018 - 11:26

У четвер, 4 жовтня 2018 р., під час пообідньої сесії Синоду Єпископів на тему «Молодь, віра та розпізнавання покликання», що в ці дні триває у Ватикані, увага й далі була зосереджена на першій частині Робочого документу «Instrumentum Laboris», а саме на необхідності слухання молоді.

Молодь не повинна бути лише об’єктом, але також і суб’єктом звіщення Євангелія. Саме таке побажання прозвучало під час синодального засідання. Йшлося про те, щоб оновити в Церкві, у суспільстві та в політиці місійний протагонізм, аби нові покоління бути закваскою та світлом для світу, будівничими миру та цивілізації любові. 

 
Церква – домівка та Матір для молоді

Церква покликана стати Матір’ю й домівкою, де молодь завжди може бути вислухана та де її зрозуміють. Зокрема, та молодь, що походить із складних життєвих ситуацій, яка є немов «відкинуте каміння», що завдяки звіщенню Доброї Новини про Ісуса Христа може стати наріжним каменем у побудові кращого світу.

Під час цих роздумів у синодальному залі були згадано про молодих людей, які в минулому були дітьми-солдатами, що походять з розбитих сімей чи сімей зранений якоюсь залежністю, безробіттям, корупцією, а також і про численних мігрантів, якіотримали вищу освіту, але були змушені залишити свою рідну державу та виїхати в пошуках кращого життя, втрачаючи при цьому своє коріння, віддаляючись від віри та занедбуючи дані Богом таланти.   

Спасти ентузіазм молоді

Як наголосили Синодальні Отці, споживацтво, що панує на Заході, здатне загасити ентузіазм молоді. Дуже часто хлопці та дівчата дезорієнтовані, без мрій та віри, також з причини таких ідеологій, як гендер та крайній лібералізм. Тому необхідно відважно говорити про красу християнської пропозиції щодо сексуальності, роблячи це без табу. Зокрема, слід звернути окрему увагу на тих, яким після заручин не вдається жити в чистоті. Як зазначили деякі Синодальні Отці, велика частина парафіяльних спільнот не відповідають очікуванням молоді, тому чимало молодих людей віддаляються від Церкви після Святої Тайни Миропомазання. З цієї причини сьогодні вкрай необхідно оновити душпастирство, яке буде здатним вислухати молодь та промовляти до них її мовою.     

Щоб молодь віднайшла довір’я до Церкви

Молодь, що є місійним серцем Церкви, очікує від Церкви пророчого знаку єдності в цьому поділеному світі. Щоб цьому посприяти, члени асамблеї Синоду запропонували утворити Папську раду в справах молоді. Вони теж вказали на потребу духовного оновлення молоді, допомагаючи майбутнім дорослим віднайти довіру до Церкви, зокрема, до священиків, вірогідність яких сьогодні перебуває у великому випробуванні внаслідок скандалу зловживань.

Потреба літургії та приватної молитви

Серед іншого, окрему увагу Отці Синоду звернули на те, що катехизація та літургія, разом із народною побожністю, в контекстах переслідування допомогли врятувати, зберегти віру багатьох християн. Отож, не можна піддатись спокусі активізму, але звернути увагу молодого покоління на те, що молитва є надзвичайно важливою для їхнього християнського життя. А також необхідно, аби Церква молилась за молодих людей та їхнє покликання.

На переконання учасників Синоду, слід забезпечити молоді духовний супровід, завдяки якому вони могли б пізнати відвічні євангельські цінності, які провадять людину до справжнього щастя. На цьому шляху великою допомогою є приклад численних святих, якими багата наша історія.