Підтримувати незгасним полум’я світильника надії
  • Суб, 23/11/2013 - 18:44

Празник Входу у храм Пресвятої Богородиці, який за новим календарним стилем ми відзначали у четвер, 21 листопада 2013 року, є Днем клявзурових, тобто затворницьких сестер. З цієї нагоди, пополудні Папа Франциск відвідав монастир Святого Абата Антонія, що розташований на одному із римських пагорбів, що зветься Авентин, де здійснюють монаший подвиг понад 20 камальдульських сестер Венедиктинок. Святіший Отець помолився із сестрами Вечірню, згідно із монашим правилом камальдулів, та залишився на адорацію Найсвятіших Тайн, що відбувалась у монастирському храмі. Після молитви Вселенський Архиєрей мав також приватну зустріч із спільнотою цих клявзурових сестер.

У своїй проповіді-медитації під час відправи Вечірні Папа Франциск зазначив, що цією молитвою ми вшановуємо Ту, Яка пізнала і полюбила Ісуса, як ніхто інший у світі. Готовність в усьому чинити Божу волю – це основне наставлення, з яким Пресвята Богородиця виявила Свою любов до Спасителя. «Хто чинить волю Мого Отця, що на небі, той мій брат, сестра і мати» (Мт. 12, 50), – через ці слова Месія залишає нам дуже важливе повчання, а саме те, що Божа воля є найвищим законом, виконання якого встановлює справжню приналежність до Господа. Папа пригадав, що Пречиста Діва Марія встановила тісний зв'язок з Ісусом ще до того, як привела Його на світ: стала ученицею та матір’ю Свого Сина тієї миті, коли у Назареті прийняла слова Архангела, відповівши: «Ось я слугиня Господня: нехай зі мною станеться по Твоєму слову» (Лк. 1, 38). Це «нехай станеться» не є лише прийняттям Божого задуму, але довірливою відкритістю на майбутнє. Це «нехай станеться», за словами Святішого Отця, є надією!

«Марія є матір’ю надії, найпромовистішою іконою християнської надії», – наголосив Папа, додавши, що все Її життя відзначалося наставленням надії. Вона не знала, в який спосіб може стати матір’ю, але повністю ввірилась Господеві, стаючи жінкою очікування і надії. Потім зустрічаємо Марію у Вифлеємі, де Вона в убогості породила обіцяного Месію. Далі Її бачимо в єрусалимському храмі, куди Вона принесла Ісуса, давши Його на руки праведних Симеона та Анни, що пророкують Їй меч болю, який зранить Її серце. Папа пригадав також біблійний епізод, що розповідає про Ісуса, Який залишився у храмі, не повідомивши про це Марію та Йосифа. Усі ці події відображають Її материнську присутність у житті Месії, однак, Вона усвідомлювала Свою місію, яка не обмежувалась лише материнством. Вселенський Архиєрей наголосив, що не зважаючи на всі труднощі, через які повинна була перейти Пресвята Богородиця, Її надія ніколи не похитнулася! «Вона – жінка надії!» – наголосив Папа, вказавши на те, що надія живиться слуханням, контемпляцією, тобто спогляданням.

Серед іншого, Єпископ Риму пригадав також і про подію у Кані Галилейській, де Пресвята Богородиця ще раз виявила те, що Вона є матір’ю надії, Яка є уважною та співчутливою до людських потреб. Коли Ісус розпочав Свою прилюдну діяльність, Марія дедалі більше почала усвідомлювати, що збувається пророцтво праведного старця Симеона, що Її Син стає знаком протиріччя. А під хрестом бачимо Марію як матір болю та, одночасно, очікування таїнства, що є має збутись і яке є більшим від болю. На Голготі видається, що все скінчилося, що вже нема ніякої надії; і Марія могла б подумати, що благовіщення Ангела не здійснилося, що Її обмануто, проте, Її віра і тоді не похитнулася, Вона терпеливо і з надією очікувала на здійснення обітниці, чекала завтрашнього дня. «Іноді думаю: чи ми вміємо чекати оте Боже завтра? Чи хочемо все відразу сьогодні?» – запитав Папа Франциск, наголосивши, що для Пресвятої Богородиці Боже завтра є світанком пасхального дня, того першого дня тижня, коли Христос воскрес із мертвих. «Єдиний запалений світильник у гробі Ісуса – це надія Його матері, яка у той момент є надією усього людства», – мовив Святіший Отець, запитуючи, чи сьогодні в монастирях ще досі палає той світильник надії; чи сьогодні в монастирях очікують на той Божий завтрашній день?!

На закінчення медитації Єпископ Риму зазначив, що в Пресвятій Богородиці маємо непохитне свідчення надії. Вона, матір надії, підтримує нас в наших темних життєвих хвилинах, у труднощах, у поразках. Папа заохотив молити Пречисту Діву Марію, щоб допомогла нам зробити наше життя приємною жертвою Господу Богу і даром для наших братів та сестер, тобто, жити, дивлячись завжди на завтрашній день.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va