Пій XII був ворогом Третього рейху
  • Чтв, 24/01/2013 - 00:00

"Нацисти ненавиділи Пія XII", - переконаний італійський історик П'єр Луїджі Гвідучі, викладач Папського Селезіанського університету. Він видав книгу "Третій рейх проти Пія XII".

 

В інтерв'ю італійській "La Stampa" вчений розповів, що Пій XII робив все, щоб допомогти країнам, що постраждали від війни, і не допустити поширення націонал-соціалізму. Професор повідомив, що після довгих досліджень таємних нацистських документів щодо Пія XII в архівах Німеччини, Франції, Швейцарії, Італії, Ізраїлю та Росії, можна сміливо стверджувати, що керівництво Третього рейху мало вкрай негативне ставлення до Понтифіка. "Для них він був ворогом держави", - заявив професор Гвідучі. У таємних нацистських документах йдеться про гуманітарну діяльності Святого Престолу, ініційовану Пієм XII, щодо захисту євреїв.

 

На думку італійського професора, гіпотези, що Церква ставиться лояльно до нацизму, побудовані на дезінформації з боку деяких країн, яка мала на меті послабити роль Пія XII, настроєного вороже до тоталітаризму і атеїстичного комунізму, і перевести увагу суспільства на особистість Понтифіка, щоб таким чином приховати свої жахливі вчинки, які побачив світ після війни. Тут вчений називає: відсутність солідарності з боку багатьох країн з євреями, зв'язку американців з нацистами, неясна роль Швейцарії у спробі вбивства Сталіна, протекція деяким нацистським злочинцям з боку союзників.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va