Письменника Честертона можуть проголосити святим
  • Птн, 09/08/2013 - 23:45

В Англії почали досліджувати можливість зарахування відомого британського письменника, християнського мислителя і журналіста кінця XIX - поч.ХХ ст. до лику святих. Гілберт Кіт Честертон був автором поезій та п’єс, біографій, апологетичних християнських творів, художньої прози у жанрах фентезі та детектив, літературним та мистецьким критиком.

Розпорядження про початок канонізаційного процесу видав єпископ Пітер Дойл із Нортгемптона, Великобританія. Як зазначив глава Американського товариства Честертона, одним з головних мотивів для єпископа був той факт, що за початок цього процесу виступав Папа Франциск, ще будучи Архиєпископом Буенос-Айреса.

Гілберт Честертон (1874-1936)навернувся в католицизм у 1922 році. Написав серію детективних оповідань про отця Брауна. Його твори «Ортодоксія», «Вічна людина», твори про св. Франциска Ассизького та св. Тому Аквінського є відомими в усьому світі. Усі його твори містять глибокі роздуми про відносини між вірою і розумом. Їх зміст відігравав важливу роль у прийнятті рішень багатьох людей щодо навернення, а також позитивно вплинув на багатьох визначних осіб ХХ-го століття.

Одним із його друзів (і шанувальників творчості) був британський письменник і філософ Клайв Стейплз Льюїс. Творчість Честертона вплинула також на Джона Роналда Роуела Толкіна, автора «Володаря перстенів» та інших бестселерів типу «Хоббіт» та «Сильмариліон». Він також надихнув науковця, поета і журналіста Моріса Берінга, історика Крістофера Генрі Довсона, богослова Монс. Рональда Нокса та відомого аргентинського письменника-агностика Хорхе Луїса Боргеса.

Глава Американського товариства Честертона згадав також про вплив Честертона на слугу Божого американського Архиєпископа Фултона Джона Шина, одного із найяскравіших проповідників його часу. «На мою думку, Честертон був би дуже добрим святим для наших часів і зміг би привести багатьох людей до Католицької Церкви», – зазначив Дейл Альквіст, оголошуючи 1 серпня про початок розгляду канонізаційного процесу британського письменника.

За матеріалами Vatican Insider