Північ Кіпру: християн виганяють і руйнують храми
  • Пон, 20/12/2021 - 14:57

Впродовж останніх років доходить до все більшої ісламізації турецької частини Кіпру. Практично у кожному селі споруджують нові малі і великі мечеті. «Це свідома політика турецької влади, яка з допомогою саудівських грошей прагне затерти християнське коріння цієї території», - наголошує турецька журналістка Узай Булут, котра висвітлює цю діяльність.

Під час папського візиту на Кіпр ЗМІ в основному говорили про проблему мігрантів. До громадської думки не було доведено заклик очільника Православної Церкви Кіпру, котрий попросив Франциска допомогти християнам Кіпру повернути блага, які захопили турки. Він нагадав, що турецьке військове втручання «було набагато кривавішим, ніж жорстокі дії кровожерного Аттіли». Наслідками цього є триваюча досі окупація і колонізація турками північних земель, знищені храми і монастирі.

Міжнародний звіт під назвою «Втрачена цивілізація» говорить про те, що на окупованих теренах християнські храми стали мішенню агресивного і систематичного осквернення. Понад 500 храмів і монастирів було пограбовано і знищено. Безповоротно зникли 15 тисяч безцінних православних ікон, пропало дорогоцінне літургійне начиння, фігури святих і образи. Деякі храми переробили на мечеті. 200 тисяч грецьких кіпріотів були змушені безповоротно залишити свої домівки. «Справедливість не вдалось встановити і Церква не отримала викрадених речей, ані не отримала реституцію за перехоплені споруди», - розповідає журналістка Булут.

Вона наголошує, що проект ісламізації цієї території останнім часом значно набирає сили. За словами Узай Булут, на Кіпрі вони впродовж десятиліть були і надалі залишаються свідками «культурного і релігійного геноциду», метою якого є зачищення ідентичності цієї землі та її християнського коріння.