Північна Ірландія: депутати проти євгенічного аборту
  • Втр, 09/06/2020 - 09:48

Асамблея Північної Ірландії прийняла поправку проти легалізації абортів, яку їй накинула лондонська влада. Визначну роль зіграла 24-річна Хайді Кроутер, яка від народження має синдром Дауна. Вона написала депутатам листа, в якому переконувала, що закон про аборти, введений англійською владою, є явним актом дискримінації неповносправних осіб, таких як вона.

Принаймні поки що рішення депутатів нічого не змінює з юридичного погляду. Однак, це чітке послання для влади Лондона, яка торік запровадила нові правила, використовуючи серйозну інституційну кризу, яка вплинула на Північну Ірландію. Поточне голосування показало, що ірландці не згодні з цією лінією. Це також може бути підтверджено тим, що всі попередні кампанії, спрямовані на «демократичну» легалізацію абортів, там закінчилися невдачею. Під час голосування наголосили, що у справі легалізації абортів британський уряд «зневажив» Північну Ірландію.

Зовсім нові правила, що дозволяють вбивати ненароджених дітей, набули чинності в цій країні 31 березня. З цього дня до 22 травня, за словами міністра охорони здоров’я, там здійснили 129 легальних абортів. Найсуперечливіший параграф нового закону зазначає, що аборти можуть здійснюватися без будь-яких обмежень у разі будь-якої неповносправності чи будь-якої недорозвиненості дитини. Також коли це не загрожує її життю. Таким казусом є серед інших і синдром Дауна, який має Хайді Кроутер. Саме тому вона бореться, протистоїть вбивству неповносправних дітей та вимагає поважати їхні права. Вона вказує, що так не може бути, щоб її країна порушувала її права та дискримінувала її, кажучи, що не хоче її в цьому світі.

«Як особа з синдромом Дауна, я вважаю цю пропозицію для Північної Ірландії дуже болісною і образливою. Це говорить мені, що я не така, як інші люди, я не гідна такого ж рівня правового захисту, як той, хто не має синдрому Дауна чи аналогічну неповносправність, що не призводить до смерті», – написала Кроутер у своєму листі до членів Асамблеї Північної Ірландії. Вона висловила переконання, що закон повинен передбачити, що в Північній Ірландії особи зі синдромом Дауна чи іншою несмертельною неповносправністю такі ж цінні, як і особи, які не мають такої неповносправності, як це відбувається в Республіці Ірландія.

Заохочуючи голосувати за життя, вона зазначила, що це не справа партії, а питання рівних прав та опору проти дискримінації неповносправних. «Прошу проголосувати за цю пропозицію, щоб Асамблея Північної Ірландії могла сказати світові, що не прийме закон, який намагається запобігти народженню таких людей, як я; закон, який передбачає, що ми не маємо такої ж цінності, як люди, які не мають синдрому Дауна або іншої неповносправності, що не загрожує життю. Прошу проголосувати, щоб створити атмосферу, яка сприятиме, а не ускладнюватиме, розпізнавання та сприйняття краси за додатковою хромосомою», – написала вона