Північна Ірландія: Верховний Суд хоче розширити право на аборт
  • Чтв, 03/12/2015 - 15:46

"Нелогічним і внутрішньо суперечливим є закон, котрий з одного боку протистоїть дискримінації дітей, що народилися з синдромом Дауна або з розщепленням хребта, з іншого боку дозволяє аборт, щоб такі діти не могли народитися", – так католицькі єпископи з Північної Ірландії прокоментували рішення Верховного Суду в Белфасті, який постановив, що закони, які забороняють аборти, є порушенням прав людини.

У Північній Ірландії, на відміну від інших частин Великобританії, аборт дозволяється лише у разі небезпеки для життя матері. Згідно рішення Верховного Суду аборт має бути дозволений також у випадках зґвалтування і важких вад розвитку плоду, тому що у таких випадках – як вважають судді – "не йдеться про людське життя, яке потрібно захищати".

Єпископи шоковані тим, що, на думку суддів, життя деяких дітей не має цінності. У своїй заяві єрархи Північної Ірландії наголошують, що аборт не є правильним рішенням у разі будь-яких проблем, пов’язаних із перебігом вагітності, та пригадують слова Папи Римського Франциска з енцикліки Laudato Si: "Нездійсненним видається освітній процес щодо прийняття слабких осіб, що є довкола нас, яке часом є обтяжливим або клопітким, якщо немає турботи про людський ембріон, не зважаючи на те, що його поява може стати приводом для труднощів і проблем".