Північна Корея: порушення прав людини та злочини проти людства
  • Втр, 24/06/2014 - 00:06

У слуханні перед членами Конгресу жертви порушень прав людини в Північній Кореї та експерти з суворої диктатури попросили підтримки в припиненні жорстокого поводження з політичними дисидентами.

Кріс Сміт, голова комітету з всесвітніх прав людини пояснював 18 червня під час слухання: «У Народно-Демократичній республіці Кореї ми бачимо державу, яка намагається контролювати всі аспекти життя своїх громадян, не лише їхні політичні погляди, але також найглибшу святиню – совість. Вдаючись до виснажування голодом, тортур, ув’язнення й смерті політичних та релігійних дисидентів, уряд підтримує тоталітарні та атеїстичні позиції Північної Кореї.

Слухання під назвою «Порушення прав людини та злочини проти людства в Північній Кореї» складалося зі свідчень Лі Чон Хуна, посла з особливих доручень з прав людини в Південній Кореї; Ендрю Натсіоса, заступника голови Комітету з прав людини в Північній Кореї; Шин Чан Хуна, директора Центру глобального управління Азіатського інституту політичних досліджень і Шин Донг-Хека, уцілілого після перебування в північнокорейському таборі.

«Моя ситуація складна, оскільки я не можу повернутися додому», пояснює Шин, котрий утік з концтабору, де він народився, як і з самої країни вісім років тому. Він розповідає про життя, «яке не призначене ні для людей, ні для тварин», про свої перші спогади про охоронців в уніформі, які вчили не довіряти власним батькам-політв’язням.

«Як тільки я народився, одразу теж став політичним в’язнем», розповідає Шин. Він та інші діти в’язнів мусили «платити за свої злочини» охоронцям у трудових таборах.

«Ми могли їсти лише те, що нам дадуть, вдягатися лише у те, що нам принесуть й виконувати лише ту роботу, яку накаже нам робити тюремщик».
Коли йому було 14, Шин  доповів про те, що його мати та старший брат намірювалися втекти. «Мене нагородили невимовно жорстокими побоями», а матір та брата привселюдно стратили.
«Тортури, які я переніс та шрами з тих часів я й досі ношу на собі».

«Я знаходжуся зараз тут, щоб застерегти всіх вас, щоб врятувати моїх братів та сестер, котрі помирають». Шин додав, що американський уряд та міжнародні інститути в змозі допомогти людям Північної Кореї.
Лі заявив, що необхідно по всьому світові «поширювати інформацію про те, що там відбувається».
Він наголосив, що особливо міжнародні спільноти з прав людини повинні зосередитися на висвітленні стосунків між Північною Кореєю та Китаєм. Північна Корея, за словами Лі, «дуже залежить від Китаю» у сфері фінансової підтримки, ресурсів, їжі та сили, щоб змінити режим.

На останок він сказав, що китайська молодь починає сумніватися у доцільності підтримки «країни, яка є ганьбою для світу».
Лі також виступає за те, щоб  повідомити мешканцям Північної Кореї у винахідливий спосіб, що світ їх підтримує, наприклад, позалишати скрізь флешки з таким повідомлення.

Натсіос закликав використовувати суворішу мову та міжнародну підтримку, додавши, що політичні переговори «зазнали жалюгідного провалу» і що Північна Корея продовжує розповсюджувати ядерну зброю та порушувати права людини, не зважаючи на  «помірно» сформовані заяви, які засуджують тактику режиму.

Сміт похвалив старанність Комісії Організації Об'єднаних Націй у висвітленні доповіді про Північну Корею, якій «не досить авторитарного правління невеликої групи людей, але вона прагне контролювати кожен аспект життя своїх громадян і тероризувати їх зсередини".
«Ми завжди жили в пораненому світі, але сьогодні необхідно зупинити всі кровопролиття по всьому світові», закликає Сміт.

«Крім того нам необхідно проявити співчуття до людей, які страждають у Північній Кореї».