Пізнати правду про себе самого. Папа Франциск під час відвідин римської парафії святого Томи
  • Втр, 18/02/2014 - 09:18

Потрібно пізнати, що носимо у своєму серці, – любов чи ненависть, – а показником цього є наше ставлення до ближніх. Про це Папа Франциск пригадав учасникам Євхаристійного богослуження, яке він очолив у неділю, 16 лютого 2014 р., на парафії святого Апостола Томи в римському передмісті Інфернетто, розташованому на південь від Риму. Це була вже п’ята парафія Римської дієцезії, яку Святіший Отець відвідав після свого обрання, і четверта, на якій він очолив Святу Месу.

Відвідини розпочалися ввечері, о 16-й годині. Автомобіль, яким Єпископ Риму прибув до парафіяльного комплексу, зустрів численний збір вірних, серед яких були також представники сусідніх парафій. Папу зустріли кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій для Римської дієцезії, єпископ-помічник Паоліно Ск’явон, відповідальний за душпастирство у південній частині дієцезії, та парох о. Антоніо Д’Ерріко.

Насамперед Святіший Отець зустрівся на зовнішньому подвір’ї з дітьми, які готуються до першого Святого Причастя та підлітками, які готуються до Миропомазання. Четверо з них поставили свої запитання про те, як любити Ісуса та підтримувати дружбу з Ним. Всі діти назвали дату свого Хрищення, зазначаючи, що виконали «домашнє завдання». Як відомо, Папа Франциск під час загальних аудієнцій, коли йшла мова про значення Святої Тайни Хрищення, давав учасникам «домашнє завдання»: коли повернуться додому, довідатися дату свого Хрищенння... Хтось з дітей, звертаючись до Святішого Отця, сказав, що у Римі, коли стають друзями, то «дають п’ять», та запитав, чи він бажає зробити з ними цей привітальний жест? Папа з великою радістю вчинив це, а промовляючи до дітей, наголосив на тому, що Ісус чекає на нас, шукає нас, а «секретом, щоб любити Ісуса, є дозволити Йому себе любити».

Далі на площі перед парафіяльним комплексом Святіший Отець привітався з вірними, які її заповнили. «Дякую за теплий прийом! І моліться за мене, не забувайте про це!» – закликав він. Наступним моментом була зустріч з батьками дітей, охрищених протягом року, яким Папа побажав успіхів у вихованні цих дітей, вказуючи на особливе значення молитви. «Молитися – це дуже важливо, – зауважив він, – щоб Господь був поруч з ними». Далі були зустрічі з похилими віком, з хворими, з асоціацією родин, у яких є діти з особливими потребами. Опісля Єпископ Риму висповідав кількох парафіян, а тоді розпочалася Свята Меса.

На початку проповіді Папа пригадав, як одного разу учні Ісуса споживали зерно, тому що проголодалися. Вони проходили через поле, зривали колоски, перетирали їх руками та їли пшеницю. Але того дня була субота, і фарисеї нарікали, що учні роблять те, що не дозволено робити в день відпочинку, а тому порушують закон, забруднюють душу. Ісус, натомість, відповів їм, що те, що входить всередину, не забруднює душу, але те, що виходить із серця. «Думаю, – зауважив Святіший Отець, – що сьогодні кожному з нас буде корисно замислитися не над тим, чи моя душа є чистою, чи забрудненою, але подумати про те, що є в моєму серці, що я ношу всередині, що відомо лише мені, і ніхто інший про це не знає. Сказати правду самому собі. А це нелегке завдання». Проповідник зауважив, що ми завжди намагаємося приховати все, що зауважимо поганого у собі. Дбаємо про те, що це не вийшло назовні...

То ж що є в нашому серці, чи є там любов, а чи ненависть? Я люблю батьків, дітей, чоловіка чи дружину, сусідів, хворих?.. Люблю їх?.. А може когось ненавиджу?.. Папа зауважив, що коли хтось каже, що любить всіх, крім того чи тамтої, то це є ненавистю. Варто також, за його словами, відповісти на запитання про те, чи у серці є прощення, готовність пробачити тому, хто образив, чи, натомість, там перебуває наставлення помсти, мовляв: «ти мені заплатиш». «Ми повинні запитувати себе про те, що маємо в собі, тому що те, що є всередині, коли виходить назовні, то чинить зло, якщо є лихим, а якщо є добрим, то виходячи, творить добро. І дуже корисним, – додав проповідник, – є сказати самому собі правду про себе, соромлячись, коли перебуваємо у становищі, яке є не таким, якого бажає Бог».

У цьому контексті Святіший Отець навів приклад із євангельського читання, яке прозвучало під час Святої Меси, коментуючи Христові слова з Нагірної проповіді про те, що кожен, хто гнівається на свого ближнього, то провинився проти заповіді: «Не убий», тому що вбиває його у своєму серці. Ось чому важливо пізнати, що саме носимо у своєму серці, що там діється. Чи там перебуває любов, чи – ненависть? А тому, за словами Папи, слід просити в Бога двох благодатей: перша – пізнати те, що є у моєму серці, а друга – чинити присутнє там добро і не чинити зла, що є у серці. Бо навіть слова «вбивають». «Чому погано говорю про когось? Тому що у моєму серці перебуває ненависть, неприхильність, замість любові», – зауважив проповідник, закликавши вірних просити в Бога ласки пізнавати своє серце та завжди приймати вірне рішення, тобто, обирати добро.

Після Святої Меси Святіший Отець зустрівся з родичами душпастирів та парафіяльною душпастирською радою.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va