«Плекаючи тепер покликання до священичого і монашого служіння, ми дбаємо про майбутнє», - Глава УГКЦ
  • Чтв, 18/01/2018 - 23:51

Завершилася Третя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ, яка відбулася в Патріаршій резиденції у м. Києві 16 січня 2018 року Божого.

У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицької митрополії: владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський і Адміністратор Кримський, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, і владика Богдан (Дзюрах), єпископ Курії Верховного Архиєпископа.

Владики заслухали проект Стратегії розвитку Києво-Галицької митрополії, яку розробляла робоча група у складі координаторів Стратегії’2020 під головуванням о. Василя Чудійовича, канцлера Київської архиєпархії. Після внесення відповідних правок та доповнень владики затвердили Стратегію розвитку Києво-Галицької митрополії та доручили вищезгаданій робочі групі бути відповідальними за її втілення в життя. Невдовзі документ буде оприлюднено.

Члени Синоду на своїх засіданнях проаналізували кількісний і якісний стан покликань до священичого і монашого служіння. Владики вирішили призначити в Київській архиєпархії та екзархатах відповідальних осіб за плекання покликань до священства та монашого життя.

Доповіді про стан катехитичного служіння виголосили голови Катехитичних комісій Києво-Галицької митрополії, які прибули на Синод з Одеси, Харкова, Запоріжжя, Луцька та Києва. У своєму виступі доповідачі звернули особливу увагу на якість катехизації, кількість парафій, на яких вона проводиться, число дітей, молоді та дорослих, які залучені до неї. Голови комісій висловили пропозицію, щоб опрацьовувати і видати нові посібники, які б допомогли катехитам краще виконувати своє служіння.

Крім того, члени Синоду заслухали доповідь о. Тараса Сиділа, голови Літургійної комісії Київської архиєпархії, який представив стан літургійно-молитовного життя в митрополії. Владики наголосили на важливості молитви в житті священнослужителя.

Пан Олег Турій представив низку запланованих заходів щодо завершення у Києві Року патріарха Йосифа Сліпого. Отець Петро Жук, ректор Київської Трьохсвятительської семінарії, розповів про навчально-виховний процес, формування бібліотеки та стан справ із завершення процесу афіляції семінарії до Українського католицького університету.

Четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в листопаді 2018 року.

«Цей Синод був для нас дуже плідним, оскільки ми затвердили Стратегію розвитку Києво-Галицької митрополії та проаналізували реальний стан катехизації і літургійного життя в архиєпархії і екзархатах нашої Церкви. Особливу увагу ми звернули на важливість плекання покликань до священичого і монашого служіння, оскільки це є запорукою розвитку нашої Церкви. Саме тому в кожному екзархаті буде іменовано відповідального, який буде чувати над цим даром, що його дає Господь, але потрібно вміло попровадити», – сказав Блаженніший Святослав у коментарі для Департаменту інформації.

 

Секретаріат Синоду

Києво-Галицької Митрополії УГКЦ