«Плід благодаті в Церкві». У Римі пройде конгрес про клявзурове життя
  • Нед, 18/11/2018 - 16:54

В день підтримки затворницьких монастирів відбудеться конгрес для монахинь, яким Папа дав особливий дозвіл залишити клявзуру.

У свято Введення в храм Пресвятої Богородиці відзначається також День “Pro Orantibus” (тих, які моляться), в який Церква з вдячністю вшановує дар контемплятивного життя, проводячи різні ініціативи для підтримки затворницьких монастирів, тих спільнот, які простотою свого життя є видимим прообразом мети, до якої прямує вся церковна спільнота.

Особливий контекст

Цього року відзначення Дня «Pro Orantibus» набирає особливого значення в контексті оприлюднення двох документів, які стосуються клявзурового життя: Апостольської Конституції Папи Франциска «Vultum Dei Quaerere» та Інструкції Конгрегації Інститутів Богопосвяченого життя і Товариств Апостольського життя «Cor Orans» щодо її застосування. Ці документи ввели деякі важливі зміни в цей стан життя, підкреслюючи, водночас, його важливість для Церкви і для світу.

Спеціальний конгрес

Зважаючи на це, в Папському Латеранському Університеті в Римі 21 листопада 2018 р. відбудеться спеціальний конгрес, організований Секретаріатом Підтримки Монахинь, що діє при Конгрегації Інститутів Богопосвяченого життя і Товариств Апостольського життя, присвячений поглибленню згаданих документів. Щоби підкреслити важливість цієї події, Папа Франциск надав особливий дозвіл затворницьким монахиням залишити клявзуру, аби взяти в ній участь. Очікується, що прибудуть приблизно 300 монахинь з усієї Італії, а також з Марокко та Швейцарії.

Під час конгресу прозвучать доповіді, свідчення, а також передбачено працю в групах і святковий момент подяки за дар контемплятивного життя, яке збагачує обличчя Церкви. Завершенням події стане Свята Меса, яку в базиліці святого Івана на Латерані очолить Кардинал Жуан Браз-де-Авіз, Префект Конгрегації.