По дорозі до Канади: Папа про Всесвітній день дідусів, бабусь та похилих віком
  • Нед, 24/07/2022 - 16:30

«Від них ми багато чого отримали, насамперед історію», – ці слова Папа Франциск приурочив дідусям, бабусям та літнім людям, яким присвячений Всесвітній день, що відзначається сьогодні, 24 липня. Незважаючи на те, що у зв’язку з подорожжю на площі святого Петра в Римі не було традиційної молитви «Ангел Господній» та катехизи, Папа привітав похилих віком осіб, перебуваючи на борту літака.

На борту літака, яким Папа Франциск у неділю, 24 липня, вирушив з Риму до Едмонтона, перебувають також приблизно 80 журналістів з понад 10 країн світу. На початку подорожі Святіший Отець звернувся до них, дякуючи їм за їхнє служіння та за товариство.

Пригадавши, що 24 липня Церква відзначає Всесвітній день дідусів, бабусь та похилих віком, Папа зазначив, що вони є тими, хто «передав історію, традиції та звичаї». Молодь, за його словами, повинна повертатися до дідусів і бабусь, плекати стосунки з ними і переймати коріння, щоб передавати їх далі, «так само, як дерево, яке черпає силу з коріння і несе її далі у квітах, у плодах».

Наступник святого Петра пригадав також вірш Франсіско Луїса Бернардеса, в якому йдеться про те, що увесь цвіт на дереві походить від того, що є під землею, тобто від бабусь і дідусів.

«І як богопосвячена особа, – підкреслив Єпископ Риму – я хотів згадати літніх ченців і черниць, «дідусів» і «бабусь» богопосвяченого життя: будь ласка, не віддаляйте їх від інших, вони є мудрістю чернечої родини, і важливо щоб нові черниці та ченці, новики, новички мали із ними контакт. Вони передадуть нам усім життєвий досвід, який дуже допоможе нам прямувати вперед. Кожен з нас має дідусів та бабусь, деякі вже відійшли, інші живі… тож сьогодні згадаймо їх в особливий спосіб. Від них ми багато чого отримали, насамперед історію».