«Побачив і повірив». Міжнародна наукова конференція про «Туринську плащаницю»
  • Чтв, 15/12/2016 - 08:18

«Побачив і повірив. Плащаниця, наука, віра й звіщення Пасхального Таїнства» – таку тему має міжнародна конференція, яка проходить 13 і 14 грудня 2016 року в Папському Університеті «Regina Apostolorum». Конференція, одним з ініціаторів якої є Інститут науки й віри, включає дискусії між представниками різних дисциплін, що прагнуть відповісти на питання, які до цього часу ставить лляна тканина, в яку було оповите тіло Христа перед його Воскресінням і яка тепер зберігається в Турині. Захід організовано з нагоди десятої річниці постійної виставки під назвою «Ким є людина на Плащаниці?», і в річницю смерті великого дослідника Плащаниці отця Гектора Ґерра.

Отець Рафаель Паскуаль, директор Інституту релігії та науки, пояснив, що найважливіше для цієї конференції – це «звіщати про Плащаницю широкій публіці і шукати найкращий спосіб для здійснення цієї мети. Плащаниця має послання для сьогоднішньої людини, але потрібно зробити його зрозумілим для людей». Протягом двох днів учасники конференції працюють над запитаннями з різних сфер, таких як навчання в школі й катехизація, зв’язки із засобами масової інформації та виставки і книги. Власне під час конференції будуть представлені чотири книги, присвячені темі Плащаниці.

Чотириметрова лляна тканина з подвійними відбитками тіла тортурованої людини й надалі викликає інтерес, як учасників конференції, так і всіх, хто просто дивиться на неї. Всі запитують себе: «Хто ж ця людина?»

«Ми не хочемо нав’язати єдину відповідь, – підкреслює отець Паскуаль, – ми хочемо тільки запропонувати елементи, інструменти й дані, щоб потім кожен міг дати цю відповідь. Тому що, насправді, Плащаниця – це виклик, як говорив Папа Іван Павло II, виклик для розуму. Тому кожен повинен прийняти цей виклик і спробувати знайти відповідь. Найважливішим, на мою думку, – мовив далі священик, – це те, що, з одного боку, до цього часу це зображення залишається незрозумілим для самої науки, а з іншого боку, очевидно, що воно нам чітко вказує на таємницю Христа».

Професор Паоло ді Ладзаро, італійський фізик та директор дослідницького центру «Енеа», також підкреслив, що науковці не мають на меті давати відповіді, і що їхня мета полягає в тому, «щоб довести до відома людей, що існує такий об'єкт, який є великим знаком запитання з наукової точки зору і перед яким наука повинна спокійно визнати свої межі». «Неможливо взагалі, – зазначив професор, – і вважаю, що ніколи не буде можливо отримати остаточну відповідь про те, чи сліди людини на Плащаниці належать Ісусові з Назарету. Але необхідно визнати, що, насправді, знаки, які знаходимо на Плащаниці, особливо з точки зору судової медицини, є точною копією того, що описано в Євангеліях про останні години життя Ісуса».