Початок Великого Посту в Церкві латинського обряду з Папою Франциском у Римі
  • Срд, 01/03/2017 - 12:57

У середу 1 березня 2017 року Церква латинського обряду розпочала Великий Піст – час безпосереднього приготування до святкування Воскресіння, що характеризується постійним закликом до покаяння та навернення, роздумуючи над любов’ю Всевишнього до людини, виявленою у Христовому пасхальному таїнстві – у стражданнях, смерті та воскресінні Єдинородного Божого Сина. Протягом Чотиридесятниці свята Церква особливо заохочує вірних до посту та інших виявів покаяння, до інтенсивнішої молитви та звершення діл милосердя.

У римо-католиків Великий Піст розпочинається богослуженнями Попільної середи. Цей день отримав таку назву через стародавній обряд посипання голови попелом на знак покаяння. Попіл, отриманий внаслідок спалювання галузок, посвячених під час Квітної Неділі попереднього року. Цей попіл посвячується і під час спеціального обряду священик хрестовидно  посипає цим попелом голови парафіян, або робить попелом знак святого хреста на чолі.

Практика посту у Церкві латинського обряду регламентується Апостольською Контитуцією «Paenitemini» (Наверніться) Слуги Божого Павла VI від 17 лютого 1966 року, відповідними канонами Кодексу Канонічного Права, а також розпорядженнями місцевих єпископських конференцій.

У Римі покаянні богослуження Попільної Середи очолить Папа Франциск за участю кардиналів, єпископів, монахів та численних вірних. Кожного року у Попільну Середу Папа приїжджає на Авентинський пагорб, щоб разом з давніми чернечими спільнотами Риму покаянним походом, Святою Літургією та посипанням попелу на голови вірних розпочати час покути та молитви, який є приготуванням до світлого празника Воскресіння Господнього.

Традиційна покаянна процесія пройде від базиліки св. Анзельма (при францискинському монастирі), до базиліки св. Сабіни (отців-домініканців), де буде відправлена Свята Літургія та звершені обряди Попільної середи, в яких відображається покута, духовне очищення душі та наближення її до Господа, шлях повернення до Бога з чистим серцем та новим духом.