«Почуй голос створіння». Папа на День молитви в намірі дбання про створіння
  • Чтв, 21/07/2022 - 15:28

Ділячись думками про «своєрідний дисонанс» у голосі створіння, що підносить пісню хвали Творцеві та, водночас, гіркий стогін, спричинений нашим до нього ставленням, Папа Франциск наголошує на важливості особистого та спільнотного навернення у піклуванні про наш спільний дім.

«Почуй голос створння» – такою є тема цьогорічного відзначання Пори створіння, екуменічної ініціативи, що розпочинається Всесвітнім днем молитви в намірі піклування про створіння, що відзначається 1 вересня, і триває до 4 жовтня, літургійного спомину святого Франциска з Ассізі. У четвер, 21 липня 2022 р., у Ватикані представили Послання Папи Франциска на відзначення Всесвітнього дня молитви, в якому він ділиться деякими думками про слухання створіння, зауваживши, що якщо навчимося це робити, то «в голосі створіння помітимо своєрідний дисонанс». «З одного боку – солодкий спів, який прославляє нашого любого Творця, з іншого – гіркий крик, що нарікає на наше погане поводження з ним».

Екологічна духовність

За словами Святішого Отця, «солодка пісня створіння» заохочує нас практикувати «екологічну духовність», про яку йдеться в енцикліці «Laudato si’» і яка полягає в «уважності до присутності Бога в світі природи». Це є заохоченням будувати свою духовність на усвідомленні того, що ми не є відокремленими від інших створінь. А для Христових учнів цей досвід скріплює усвідомлення того, що пише святий Іван у пролозі до своєї Євангелії, що все було створене через Слово, і «ніщо, що постало, не постало без Нього». Тож разом із псалмоспівцем Папа заохочує співати: «Усе, що живе, нехай хвалить Господа».

Хор гіркого волання

«На жаль, ця солодка пісня супроводжується гірким воланням. Чи краще сказати, хором гіркого волання», – пише далі Наступник святого Петра, зауваживши, що першою свій крик підносить «сестра-мати земля», яка серед нашого надміру споживання «стогне та благає зупинити наші зловживання та її знищення». Далі кричать різні створіння. Віддані на милість «деспотичного антропоцентризму», антиподові «центральності Христа в ділі створіння», вимирають численні види, «назавжди припиняючи свої пісні прослави Бога». «Але волають також найбідніші між нами. Наражені на кліматичні кризи, бідні більше страждають від наслідків посухи, повеней, ураганів та хвиль аномальної спеки, що стають дедалі частішими та сильнішими», – зазначає Папа, додаючи, що можемо почути також крик наших дітей, які просять нас, дорослих, «зробити все можливе, щоби запобігти, чи принаймні обмежити, колапс екосистем нашої планети».

Запрошення до навернення

За словами Папи, чуючи це гірке волання, ми повинні «покаятися та змінити стилі життя і шкідливі системи». Євангельське запрошення «Наверніться, бо Царство небесне близько» включає також інші стосунки між нами та зі створінням. «Стан деградації нашого спільного дому заслуговує такої самої уваги, як і інші глобальні виклики, такі як серйозні кризи в охороні здоров’я чи військові конфлікти», – пише він, звертаючи також увагу на те, що вимога навернення є не тільки індивідуальним питанням, але має також вимір спільноти. «В цій перспективі, також і спільнота націй покликана докладати зусилля в дусі якнайбільшої кооперації, особливо, під час зустрічей в рамках ООН, присвячених питанням довкіллям», – зазначає Глава Католицької Церкви.

Спільними зусиллями

Тож Святіший Отець вказує на те, що кліматичний саміт COP27, що відбудеться у листопаді 2022 в Єгипті є черговою нагодою спільними зусиллями сприяти впровадженню в життя Паризької кліматичної угоди. Цілі, поставлені нею, вимагають «навернення» моделей споживання і виробництва, як також стилів життя. Перехід, здійснюваний в рамках цього навернення, не може не рахуватися з «вимогами справедливості, особливо, щодо робітників, які найбільше постраждали від наслідків кліматичних змін». Крім того, саміт COP15 на тему біорозмаїття, що в грудні відбуватиметься у Канаді, Папа називає «слушною нагодою» укласти нову багатосторонню угоду, щоб зупинити руйнування екосистем та винищення видів.

У цьому контексті Святіший Отець також нагадує про «екологічний борг», який мають розвинутіші країни, що протягом останніх двох століть причинилися до більшого забруднення довкілля. Це вимагає, щоб вони чинили «більш амбітні кроки» в рамках згаданих самітів, а також підтримали економічно бідніші країни, що більше страждають від екологічної кризи. Водночас, менш розвинуті країни також мають «велику відповідальність», оскільки недбалість інших ніколи не виправдовує власну. «Під час цієї Пори створіння молімося, аби COP27 і COP15 зуміли об’єднати людський рід, щоби рішуче ставити чоло подвійній кризі клімату та скорочення біорозмаїття», – закликає Папа.