Податкова вимагає у одеських католиків майже мільйон гривень за храм на Гаванній
  • Срд, 24/06/2015 - 22:25

Від громади римо-католицького костелу Святого Петра на Гаванній вулиці вимагають 869 тисяч гривень за оформлення права власності на цю будівлю, якa з моменту будівництва і до сьогоднішнього дня безперервно використовувалася як храм.

Рішення про передачу католикам їх же власності муніципальні збори прийняли ще 8 квітня 2011 року, проте договір досі не підписаний. Справа в тому, що міськрада чомусь вирішила оформити повернення костелу не як акт реституції, передбаченої Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» (у ньому йдеться про безкоштовну передачу культових споруд з державної і муніципальної власності у власність релігійних громад), а як приватизацію нерухомості. Будівлю оцінили в 1 гривню.

Все було на мазі, але несподівано збудилися митарі, які почали завалювати міську раду вимогами віддати богове кесарю.

«Мерія справно перенаправляє ці листи нам, - говорить настоятель храму отець Віталій. - Спочатку від нас захотіли грошей для Пенсійного фонду і нотаріусів - 100 тисяч гривень. Ми їх зібрали. Але на цьому податківці не зупинилися. Нещодавно вони вимагали від міськради сплатити 869 тисяч гривень податку на додану вартість, хоча, по-перше, ПДВ нараховується не від оціночної вартості майна, а від суми угоди, а по-друге, після укладення договору купівлі-продажу, а не до. Місто написало нам, що, мовляв, у бюджеті таких грошей немає, тому збирайте самі - інакше ніякого договору не буде. Все це дуже схоже на вимагання».

І дійсно, схоже. Особливо якщо врахувати, що останні два десятки років інша релігійна організація - УПЦ Московського патріархату - без жодних проблем не тільки отримувала назад відібрані за радянської влади будівлі (і добре б тільки колишні храми), але і мала можливість будувати нові церкви і каплиці по всьому місту та області,  не переживаючи з приводу документів. Законним було зведення каплиці на території Політеху? Ні! Чи законно церковники зайняли шматок землі у третій міській лікарні? Знову ні!

Ні копійки в бюджет люблячі Росію православні не заплатили. Чому тоді католики повинні платити, тим більше, що вони - ще раз підкреслимо - використовують цю будову без перерви 102 роки? Відповідь на це питання, сподіваємося, дадуть прокуратура і СБУ.

Костел Святого Петра є одним з небагатьох одеських пам'яток архітектури, збудованих у стилі італійського бароко. Будівлю звели в 1912 році на гроші одеського француза Олександра Васала. Після того, як в 1935 році радянська адміністрація закрила собор Успіння Пресвятої Діви Марії, а роком пізніше підірвала собор Святого Климента, костел на Гаванній став єдиним римо-католицьким храмом не тільки в Одесі, але і на всьому півдні України.