Погляд Марії допомагає нам по-братньому дивитися одні на одних, - Папа Римський
  • Нед, 22/09/2013 - 14:08

«Сьогодні здійснюється моє бажання, про яке я говорив на площі Святого Петра перед початком літа, тобто, змогти відвідати санктуарій Пресвятої Богородиці ді-Бонарія», – сказав Папа Франциск на початку проповіді під час Євхаристійного богослуження, яке він очолив у неділю, 22 вересня 2013 р., в місті Кальярі, на площі перед святинею Небесної Покровительки Сардинії. Сюди він прибув з площі Єнне, де відбулася зустріч зі світом праці. Тут, на порозі храму, Святіший Отець прийняв вітання від представників місцевої влади.

«Я прибув, щоб розділити з вами ваші радощі та сподівання, труднощі й старання, ідеали та прагнення вашого острова, та щоб утверджувати вас у вірі», – сказав Наступник святого Петра, зазначаючи, що йому відомі труднощі, які переживає Сардинія, спричинені також і її острівним положенням. А це вимагає чесної співпраці всіх, в тому числі й Церкви, щоб «забезпечити людям та родинам фундаментальні права, спричинитися до зростання більш братерського та справедливішого суспільства. Забезпечити право на працю, право приносити додому хліб, зароблений своєю працею», – наголосив Папа, запевняючи сардинців у своїх молитвах та заохочуючи бути витривалими у свідченні цінностей, «глибоко закорінених у вірі та історії цих теренів».

«Я прибув до вас, щоб разом з вами припасти до стіп Богородиці, Яка дарує нам Свого Сина», – вів далі Святіший Отець, зазначивши, що йому добре відома набожність сардинців до Пречистої Діви Марії, свідком чого є ця святиня, до якої вони несуть «радощі та страждання цієї землі, її родин, також і тих її дітей, що живуть далеко, часто від’їхавши з глибоким болем та ностальгією в пошуках праці й майбутнього для себе та своїх найдорожчих».

У світлі читання з Діянь Апостолів Папа звернув увагу на те, що Діва Марія молиться спільно із громадою учнів, і вчить нас покладати надію на Бога. Натомість, євангельський уривок розповідає про останній погляд розп’ятого Ісуса на свою Матір, Якій Він ввірив Свого учня Івана, який представляє нас усіх. Пресвята Богородиця, Яка пам’ятала також інший погляд, погляд Бога, Який зглянувся на смирення Своєї слугині. «Марія, – сказав проповідник, – вчить нас, що Бог не залишає нас, Він може чинити великі речі також і через нашу слабкість. Довірмося йому! Стукаймо до Його серця!»

Святіший Отець зазначив, що він та численні паломники прибули сюди для того, щоб «зустріти погляд Марії, тому що у ньому відбивається погляд Бога, Який зробив Її Божою Матір’ю, погляд Сина, розп’ятого на хресті, який зробив Її нашою Матір’ю». Ми потребуємо сповненого співчуттям і турботою материнського погляду Марії, Яка знає нас краще від будь-кого іншого. На нашій, часто важкій життєвій дорозі, «ми не самі, нас багато, ми – один люд, а погляд Марії допомагає нам по-братньому дивитися одні на одних».

«Існують люди, – підкреслив Папа, – на яких ми інстинктивно звертаємо менше уваги, а вони, натомість, більш потребуючі: це – найвідкиненіші, хворі, ті, які не мають з чого жити, ті, хто ще не знає Ісуса, молодь, яка зазнає труднощі, молодь, яка не знаходить праці. Не біймося виходити й споглядати на наших братів і сестер поглядом Богородиці, Вона заохочує нас бути насправді братами. І не дозвольмо на те, щоб хтось чи щось стало між нами та поглядом Богородиці», – закликав Святіший Отець.

Після Святого Причастя Папа Франциск здійснив акт посвяти вірних під опіку Пресвятої Богородиці ді-Бонарія, а Євхаристійне богослуження закінчилося проказуванням молитви «Ангел Господній».

Пополудні у програмі візиту передбачені зустрічі з бідними та ув’язненими, зі світом культури, з молоддю.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va