Погляд, якого усі ми прагнемо
  • Срд, 20/02/2019 - 20:22

Чи ти коли-небудь зустрічав людину, котра уникає погляду очі-в-очі? Вона дивиться десь навколо тебе, але не на тебе? Чи тобі колись доводилось докладати зусиль для того, щоб налагодити зоровий контакт з кимось? Чому люди уникають погляду інших? Відповідь проста: ми боїмось – боїмось, що хтось побачить в нас те, що ми не хочемо, щоб вони бачили; або - на ще глибшому рівні - ми боїмось, що вони не побачать в нас того, що нам би хотілось.

Подумаймо про те, що усі діти, від перших днів після народження, інстинктивно приймають люблячий погляд інших і дивляться на них у відповідь. Малі діти не вміють стримувати цього. Вони не залякані, а тим більше, не інтроспективні; вони просто взаємодіють з іншими.

Але десь вздовж кам’янистого життєвого шляху дитина починає не довіряти іншим, а навіть і самій собі. Вона все більше часу проводить, заглядаючи всередину себе, аніж назовні. Вона уникає погляду інших, бо хоче уникнути того, що хтось може її відкинути. Однією з причин того, що багато хто з нас перестали дивитись в очі іншим, деколи є те, що колись, на початку нашого життя, найважливіші для нас люди перестали дивитись нам в очі.

Кожна людська особа має автентичне прагнення того, щоб її хотіли, захоплювались нею, обирали її, утверджували і любили. Діти шукають утвердження і схвалення. Діти прагнуть батькового схвалення, вони хочуть, щоб його очі дивились на них із захопленням, бо його погляд передає їм щось трансцендентне. Глибоко всередині, усі ми шукаємо погляду нашого батька, бо усі ми прагнемо погляду Отця. Ми прагнемо батькового схвалення, бо прагнемо схвалення від Отця. Ми прагнемо бути обраним сином, бо хочемо, щоб Бог вибрав нас як Свого сина – не як будь-якого сина, але вибраного, в якому є Його вподобання.

Але якщо наші доньки не отримають нашого погляду любові і захоплення, вони шукатимуть тих поглядів любові і захоплення в невпорядкований спосіб у хлопців, які не здатні любити їх по-справжньому. Якщо наші сини не отримають нашого погляду схвалення, то шукатимуть схвалення від тих, кого ми не схвалюємо. Якщо наші діти не отримають нашого погляду любові, уваги і вподобання, то їм буде дуже важко довіритись і повірити в те, що на них скерований погляд Отця.

Девін Шадт, Fathers of St. Joseph

Переклад: "Католицький оглядач"