Похорон Альфі. «Хлопчик, який об’єднав світ»
  • Втр, 15/05/2018 - 09:36

На сьогодні, 14 травня 2018 року, було оголошено похорон Альфі Еванса. Батьки просили людей вшанувати їхню приватність, а ЗМІ — стриматися від уваги. Але це насправді подія світового значення, отож вона не могла минути без бодай короткого висвітлення.

Заплакані люди вздовж дороги вітають жалобний ескорт оплесками і кидають квіти, коли автомобілі проїжджають повз стадіон команди Евертона — ось що розмістила у себе «Daily Mirror». На транспарантах написано «боєць» і «наш герой».

Батько Альфі, Томас Еванс, — давній уболівальник Евертона. Жалобні урочистості мали приватний характер, не було оголошено про місце прощального богослужіння. Однак ті, хто бажав віддати останню честь Альфі та виразити свою підтримку його батькам, могли це зробити близько полудня за місцевим часом на вулицях поблизу стадіону, пише Gość Niedzielny. Люди, які прийшли на це імпровізоване прощання, кидали на капоти машин троянди, багато хто був одягнений у спеціальні футболки з принтом «Хлопчик, який об’єднав світ». Можна було побачити цілі сім’ї, а дехто насправді прибув здалеку, аби віддати останню шану цьому хлопчику, який помер 28 квітня. Як пише місцева преса, в Італії в годину похорону Альфі били дзвони у великих містах.

 

23 квітня 23-місячного Альфі Еванса, який страждав на недіагностовану і, найшвидше, невиліковну хворобу, відключили від апаратури життєзабезпечення, всупереч волі його батьків. Через 11 годин дитині знову дали кисень, а керівництво лікарні повідомило, що продовжуватиме «паліативне лікування». Батьки боролися за перевезення Альфі до римської дитячої лікарні, яка належить Ватикану. Заклики рятувати хлопчика поставали у численних церковних і світських середовищах. Кілька разів про це особисто просив Папа Франциск. Численні інституції збирали підписи під петиціями про допомогу для Альфі. CitizenGo зібрала понад 200 тисяч голосів під зверненням до керівництва лікарні Alder Hey, а Томас Еванс провадив в інтернеті збір підписів під проханням до королеви Єлизавети ІІ та британського парламенту.

Попри все, британська судова система не дала дозволу на вивезення Альфі за кордон. Хлопчик помер 28 квітня 2018 року, сьогодні похований. Оскільки це не перший випадок конфлікту інтересів батьків та медичної системи у Британії, батьки дітей, що померли у схожих умовах, хочуть створення закону для врегулювання подібних ситуацій. Проект такого закону спершу називався «законом Чарлі», за ім’ям першого широко знаного такого випадку, коли конфлікт стосувався сім’ї Чарлі Ґарда, але зараз його більше називають «законом Альфі».