Поки єпископ під арештом, а семінарія закрита, влада Китаю «висвячує» нових священиків
  • Птн, 09/06/2017 - 13:48

В китайській єпархії Шанхаю відбулося рукоположення чотирьох священиків. Ці «свячення» відбулись попри те, що місцевий єпископ Тадеус Ма Дакін перебуває під домашнім арештом і не був присутній на церемонії.

Свячення провів єпископ Шен Бін з Хаймену, котрого визнає і китайський уряд, і Апостольська Столиця, і котрий є віце-президентом «Католицької патріотичної асоціації». Цю асоціацію підтримує місцевий уряд, однак раніше Папа Бенедикт XVI  зазначив, що вона не відповідає вченню Церкви.

Четверо нововисвячених священиків прийняли дияконські свячення всього за один день до священичих. Такий швидкий перебіг подій пояснюють тим, що в 2012 році семінарію в Шанхаї закрили, а деякі кандидати на свячення завершили навчання п’ять років тому.

Єпископ Шанхаю Ма Дакін перебуває під домашнім арештом ще від часу його єпископських свячень, коли він розлютив уряд тим, що оголосив про свій вихід з «Патріотичної асоціації». Згодом він висловив вибачення за те, що поспішно засудив «Патріотичну асоціацію» - місцеві підпільні католики вважають, що він зробив це з примусу – однак йому й досі не дозволено вести публічне служіння, інформує AsiaNews.