Покликані бути реєвангелізованими. Початок реколекцій Папи та Курії
  • Пон, 06/03/2017 - 14:58

Ввечері, 5 березня 2017 р., в реколекційному осередку «Дім Божественного Учителя» в Аріччі поблизу Риму, розпочалися духовні вправи Папи та Римської Курії, які проводить о. Джуліо Мікеліні, ОБМ, зосередившись на темі страстей, смерті й воскресіння Ісуса у світлі Євангелії від Матея. Період, призначений на те, аби перебувати поряд з Ісусом та святим Петром: саме так проповідник охарактеризував ці духовні вправи у вступній конференції.

Священик зауважив, що роздуми над пасхальними подіями, описаними святим Матеєм, будуть немовби спогляданням великої фрески: спочатку бачимо загальну картину, а далі звертаємо увагу на певні деталі, які нас вражають. Відправною точкою для роздумів стало посилання на книгу «Відомі смерті стародавніх», в яких розповідається про відхід відомих історичних осіб, розподілених по різних категоріях.

У згаданій книзі знайшлося місце і для згадки про Ісуса, яку автор помістив у категорію «примарних смертей». Але якщо б смерть Ісуса дійсно була «примарною», то, як наголосив проповідник, примарним було би все Його існування. Не лише смерть, але й земне життя Спасителя було б лише фантазією. В Євангелії, натомість, стверджується, що «Ісус дійсно помер і що Його життя – не вигадка».

Час цих реколекцій, як зауважив о. Мікеліні, це також нагода побувати «поруч зі святим Петром», тобто, як закликає Папа Франциск в Апостольському напоумленні «Evangelii gaudium», відновити свою особисту зустріч з Ісусом. «Протягом цих днів, – сказав проповідник, – можемо вважати себе учасниками групи людей, які повинні бути наново євангелізованими».

Не тому, як пояснив реколекціоніст, що «належимо до тих, які ще не пізнали Ісуса чи до тих, які були охрищеними, однак, не живуть згідно з вимогами Хрищення», але тому що завданням «нової євангелізації» є, насамперед, «запалити серця вірних, що беруть регулярну участь в житті громади».