“Покликання мирян – нести Боже Царство там, де не можуть проповідувати єпископ і священик”, - о. Василь Білаш
  • Птн, 28/06/2013 - 12:23

Місія і покликання мирян – нести Боже Царство там, де є темрява. Де не може проповідувати священик і єпископ, найбільше можуть послужити миряни. Про це заявив голова Комісії УГКЦ у справах мирян о. Василь Білаш під час лекції в рамках практичного курсу з місійного служіння для семінаристів у Тернопільській вищій духовній семінарії імені Патріарха Йосипа Сліпого, що при Марійському духовному центрі в Зарваниці.

“Звичайно, священики - ключові особи на парафії. Але священик не зробить всього сам. Мало голови і ідеї, потрібно щоби ця ідея втілилася, щоби тіло працювало. А миряни - це тіло Церкви”, - зазначив о. Василь.

Він підкреслив, що парафія - це не просто якась спільнота, а клітина Церкви. “Саме тому стратегія УГКЦ – це Жива парафія. Це скелет, який має обрости тілом, яким є різного роду рухи, організації і спільноти”, - наголосив голова Комісії УГКЦ у справах мирян.

У своєму виступі о. Василь Білаш розповів про історію мирянських рухів, які почали активно  формуватися у другій половині XIX століття і особливого розвитку набули після енцикліки Папи Лева XIII - «Rerum Novarum».

“Ця енцикліка дала поштовх до об’єднання мирян у профспілки, до формування різного роду організацій. Митрополит Андрей Шептицький переніс цей досвід на наші землі. У 30-х роках він видав пасторське звернення-лист до мирян, в якому запрошував до об’єднання у різного роду спілки, а також ініціював створення молодіжного руху - товариства українських студентів-католиків “Обнова”. Це дало плоди - багато молитовних спільнот були започатковані”, - розповів священик.

Отець Василь також відзначив, що в УГКЦ не так багато різного роду рухів. А найбільш активний з існуючих – це рух Матерів молитви.

 

Прес-центр ПМВ

Джерело: www.ugcc.org.ua