«Покликання – знак надії, що ґрунтується на вірі». Всесвітній день молитви за покликання 2013
  • Суб, 20/04/2013 - 20:27

У Церкві латинського обряду четверта неділя Пасхи, яка цього року припадає на 21 квітня, називається «Неділею Доброго Пастиря». Це з огляду на євангельський уривок, який читається в цю неділю. В цей день також відзначається Всесвітній день молитви за покликання, який цього року проходить під гаслом «Покликання – знак надії, що ґрунтується на вірі». З цієї нагоди Папа Франциск очолить Євхаристійне богослуження в базиліці Святого Петра у Ватикані, під час якого висвятить священиків для Римської дієцезії.

Послання на цьогорічний День молитви за покликання у грудні минулого року оприлюднив тепер вже вислужений Папа Бенедикт XVI. «Коли Ісусів учень приймає Боже покликання, щоб посвятитися в священичому служінні чи богопосвяченому житті, то проявляється один з найдозріліших плодів християнської громади, який допомагає з особливою довірою та надією дивитися в майбутнє Церкви та її євангелізаційної праці», – писав він.

У контексті Року віри та 50-річчя Другого Ватиканського Собору, Святіший Отець вказав на важливість покликань до священства та богопосвяченого життя, пригадуючи, що вони «народжуються з досвіду особистої зустрічі з Христом, зі щирого довірливого діалогу з Ним, пізнаючи Його волю. Папа пояснює, наскільки необхідно «зростати в досвіді віри, розуміючи її, як глибокі взаємини з Ісусом». Важливу роль у сприянні цій зустрічі з Богом, за його словами, відіграють церковні спільноти та самі ж священики.

Бенедикт XVI заохотив призадуматися над цінністю особистого молитовного життя, як також спільнотної молитви. «Глибока та постійна молитва, – написав він, – спричиняється до зростання віри християнської спільноти, завдяки завжди поновлюваній впевненості у тому, що Бог ніколи не залишає Свій народ, що Він його підтримує, пробуджуючи особливі покликання, тобто – до священства та богопосвяченого життя, – щоб вони були знаками надії для світу».

Папа пригадав, що непохитною основою будь-якої надії є те, що Бог ніколи не залишає нас самими, як також є вірним даному слову. «Надія, – зазначив він, – є очікуванням чогось позитивного на майбутнє, але також вона повинна підтримувати наше теперішнє, нерідко позначене невдоволенням та безуспішністю». Однак, Божа любов «іде іноді немислимими стежками, але завжди досягає тих, які дають себе знайти». І саме ця любов, «повністю об’явившись у Христі, – писав Бенедикт XVI, – ставить запитання перед нашим існуванням, вимагає відповіді про те, що кожен хоче зробити зі своїм життям, про те, що кожен з нас готовий поставити на карту, щоб здійснити його у повноті».

Святіший Отець висловив побажання, щоб «не забракло ревних священиків, які умітимуть супроводити молодь» на їхньому, іноді тернистому та похмурому шляху, допомагаючи розпізнати Христа – Дорогу, Істину та Життя, щоб юнаки і дівчата, у свою чергу, «серед багатьох поверхневих та проминаючих пропозицій, уміли розвивати уважність до цінностей, до високих цілей, до радикальних рішень на служіння ближнім слідами Ісуса».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va