Покора - ненаписана енцикліка Бенедикта XVI
  • Чтв, 21/02/2013 - 10:10

 "Ненаписана енцикліка Бенедикта XVI" – під таким заголовком з'явилася стаття на сторінках французького журналу "Le Figaro Magazine». Йдеться не про документ Святішого Отця, присвячений вірі, хоча його частина вже була написана, але про реальність, яка стала невід'ємною характеристикою його Понтифікату – покірність.

Автор статті, Жан Марі Гуен, звернув увагу на те, що Понтифікат Бенедикта XVI був дуже складним і тому вимагав від Папи надзвичайної покори. Спочатку вибухнула криза у взаєминах з ісламом, викликана цитатою про насильство на релігійному ґрунті з промови Папи під час лекції в Регенсбургському університеті. Потім, у всьому світі прозвучали протести проти слів Святішого Отця про боротьбу зі СНІДом, виголошених під час його першої подорожі до Африки і неправильно інтерпритованих. Крім того, на час його правління припав пік звинувачень деяких священиків у сексуальних злочинах. Також хороший жест Папи щодо чотирьох єпископів з Братства св. Пія Х викликав звинувачення всього світу. Річ у тім, що один з них применшував масштаби Голокосту, про що Святішому Отцю було невідомо. Бенедикт XVI зустрівся з труднощами у зв'язку з прийняттям нового законодавства про фінансову прозорість у Ватикані. І, нарешті, пережив зраду одного з близьких співробітників, який передав для публікації його особисті листи.

"Папа не мав жодного спокійного року", – наголошується у виданні. За словами автора статті, духовні випробування Бенедикта XVI можна порівняти з важкими фізичними стражданнями, які терпів Іван Павло II. Тому, "тільки Богові відомо про міць і силу його смирення", – пише "Le Figaro Magazine».

За матеріалами http://be.radiovaticana.va