Політика різноманіття Google — це дорога в пекло добрими намірами
  • Нед, 13/08/2017 - 12:22

Google влаштувала справжню «війну за мир» (чи то «секс за цнотливість»), звільнивши інженера, що висловився проти політики рівних можливостей для всіх співробітників. Якщо Кремнієва долина збирається впроваджувати толерантність, закриваючи роти всім незгодним, то незрозуміло, чим ця тактика відрізняється від самої дискримінації. Швидке публічне звільнення лише підтвердило, що в IT-компаніях не вміють забезпечувати рівні права для жінок та чоловіків.

Зав’язка

Джеймс Дамор (James Damore), тепер уже колишній працівник Google, розіслав документ, в якому засуджує кадрову політику компанії. Десять сторінок тексту присвячені аналізу програм, що заохочують жінок працювати в IT і створювати нові продукти. Дамор констатує відмінності між чоловічою і жіночою статтю, які, на його думку, спричиняють і різне ставлення до роботи. На основі очевидних фактів зі шкільного курсу біології Дамор приходить до несподівано слушного висновку — стимули і заохочення для жінок повинні відрізнятися від тих методів, якими спонукають до кращої роботи чоловіків. Здавалося би, за такі адекватні ідеї людину і звільнили. Онлайн-видання, користувачі та деякі IT-знаменитості розцінили характеристику співробітниць, яку наводить Дамор, як образливу.

Кульмінація

Проте, основна мета документу, погодьтеся, має сенс — звернути увагу керівництва на пошук інших способів забезпечувати рівні можливості трудового розвитку для всіх працівників. За останніми підрахунками, в корпорації Alphabet Inc. жінки обіймають лише 20% технологічних посад — замалий показник навіть для сексистської Кремнієвої долини. Дамор пише, що це свідчить про неефективність нинішньої політики підтримки жінок. Замість того, щоб заохочувати їх працювати більше і просуватися далі по кар’єрним сходам, компанія повинна акцентувати увагу на інтересах самих жінок. Джеймс пропонує, наприклад, підтримувати те, що потрібно жінкам в першу чергу: гнучкість графіку, адекватний баланс між робочим та особистим часом, робота в команді тощо.

Так, він називає робочі програми для жінок такими, що дискримінують інші категорії працівників (звичайно ж, мова про чоловіків). Але не можна не погодитися з тим, що Google та інші роботодавці надають жінкам можливості розвитку, але не цікавляться актуальністю чи релевантністю своїх ініціатив. Як би там не було, розбіжності між чоловіками та жінками існують, і якщо боротьба за рівні права призвела до того, що чоловік отримав право йти у відпустку з нагоди народження дитини, то жінка, як і раніше, не має права у таку відпустку не піти, з тих-таки біологічних причин. Рівність прав та обов’язків включає поняття рівності можливостей, але ж ніхто не бореться проти здорового глузду та очевидних фактів.

Розв’язка

Ніхто, окрім Google: в компанії вирішили, що краща реакція на поширення документу — звільнення його автора. Сундар Пічай (Sundar Pichai) розіслав співробітникам листа, в якому пояснює, що компанія підтримує свободу висловлювань, однак автор перетнув межу, оскільки поширює шкідливі гендерні стереотипи та порушує корпоративний кодекс етики. Засуджувати термінологію в тексті Дамора — це нормально, як і не погоджуватися з окремими його ідеями. Але реакція роботодавця була дуже швидкою та жорстокою, тому суспільство перейшло на бік «жертви» — не жінок, яких принизив інженер, а безробітного спеціаліста.

Наслідки

В той час, як багато техно-ЗМІ підтримали звільнення Дамора (власне, саме онлайн-ресурс Gizmodo, а за ним і TechCrunch назвали документ «Маніфестом проти різноманіття співробітників»), в штаті компанії документ отримав значну підтримку. Багато спеціалістів повністю згодні з тим, що підтримка жінок обмежує їх права; поміркованіші співробітники і співробітниці погодилися, що Google потрібно терміново змінювати свою політику. Втім, звільнення інженера переманило лояльних жителів Кремнієвої долини на сторону опозиції. Тепер активісток руху за рівні права жінок в IT-регіоні сприйматимуть ще з більшим негативом — мовляв, через них хорошу людину звільнили. Але ж активістки, насправді, навіть не встигли відреагувати та вийти на хоч малесенький марш протесту.

Кремнієва долина має дуже специфічне уявлення про різноманіття кадрів. Вважається, що компанії повинні забезпечувати рівну присутність в штаті осіб всіх статей і рас, а також однакове ставлення до всіх. Враховуючи, що Google провадить політику різноманіття останні 10 років, але досягла настільки незначних результатів, Джеймс Дамор слушно критикує роботодавця. «Корпорація добра» відхиляє 99,8% кандидатів на посади, демонструючи рекордну перебірливість — більшу, ніж в будь-якому університеті Ліги плюща. Не дивно, що у «вершках суспільства», які формують 0,2% гідних для компанії фахівців, всі раси і статі представлені нерівномірно.

Даніела Браун (Danielle Brown), відповідальна за поширення різноманіття в компанії прокоментувала документ та звільнення Дамора, заявивши, що він «не відповідає загальній точці зору, яку підтримує, поширює та заохочує ця компанія». Але компанія не може мати власної точки зору, ця риса притаманна людям, які самі по собі вже дуже різні. Звільнення за інакомислення лише констатує правоту інженера: Google не розуміє суті політики, яку на словах впроваджує. Окрім різноманіття людей буває ще й різноманіття думок, війна з яким призводить до поширення неприязні і злості на тих, чиї права нібито захищають. Історія Джеймса Дамора напевне загострить взаємини між чоловіками і жінками в Google та у Кремнієвій долині.