Положення чесного поясу Пресвятої Богородиці
  • Чтв, 12/09/2013 - 23:46

Положення чесного поясу Пресвятої Богородиці в Константинопольському Влахернському храмі відбулося за імператора Аркадія (395-408). До цього часу велика святиня, довірена апостолу Томі самою Божою Матір'ю, після Її Успіння, зберігалася в Єрусалимі у благочестивих християн. Через багато років, за царювання імператора Лева Мудрого (886-911), біля поясу Божої Матері звершилося чудо зцілення його дружини Зої, що страждала від нечистого духа.

Імператриці було видіння, що вона буде зцілена від недуги, коли на неї буде покладено пояс Матері Божої. Імператор звернувся з проханням до Патріарха. Патріарх зняв печатку і відкрив ковчег, в якому зберігалася святиня: пояс Матері Божої виявився абсолютно цілим, неушкодженим часом. Патріарх поклав пояс на хвору імператрицю, і вона відразу звільнилася від своєї недуги. Був відслужений урочистий подячний молебень Пресвятій Богородиці, а чесний пояс поклали назад до ковчегу і запечатали печаткою.

На згадку цього чуда і дворазового положення чесного поясу було встановлено свято Положення чесного поясу Пресвятої Богородиці.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua