Положення про Почесну відзнаку «Хрест військового капелана»
  • Втр, 15/12/2015 - 00:41

ПОЛОЖЕННЯ
 про Почесну відзнаку
«Хрест військового капелана»

 

1. Загальні положення

1.1. Почесна відзнака «Хрест військового капелана» є відзнакою Отця і Глави УГКЦ.

1.2. Почесна відзнака «Хрест військового капелана» вручається військовим капеланам за відданість і вірність у звершенні капеланського служіння серед військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань України.

1.3. У комплект нагороди входить також знак відзнаки і грамота про нагородження.

 

2. Порядок подання до нагородження Почесної відзнакою «Хрест військового капелана»

2.1. Клопотання про нагородження Почесною відзнакою «Хрест військового капелана» подає керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ  у справах душпастирства силових структур України.

2.2. У поданні зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для клопотання про нагородження.

2.3. Остаточне рішення про нагородження особи, яка представлена до відзначення, приймає Отець і Глава УГКЦ, одержавши письмову згоду єпархіального єпископа (пор. кан 89 ККСЦ), священнослужитель якого представляється до нагороди.

Священнослужителі, які отримали почесне відзначення, можуть використовувати його згідно з кан. 388 ККСЦ.

 

3. Порядок вручення Почесної відзнаки «Хрест військового капелана»

3.1. Вручення Почесної відзнаки «Хрест військового капелана» здійснюється урочисто та гласно.

3.2. Почесну відзнаку вручає Отець і Глава УГКЦ.

3.3. За дорученням Отця і Глави УГКЦ почесну відзнаку може вручати керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ  у справах душпастирства силових структур України.

3.4. Нагородженому Почесною відзнакою «Хрест військового капелана» вручається знак відзнаки та грамота.

3.5. Почесну відзнаку «Хрест  військового капелана» носять як ієрейський хрест.

 

4. Порядок зберігання Почесної відзнаки «Хрест  військового капелана»

4.1. Почесні відзнаки «Хрест  військового капелана» та грамоти зберігаються в Канцелярії Патріаршої курії Верховного Архиєпископа УГКЦ, якій доручено вести нумерацію та облік нагороджених.

4.2. У разі нагородження особи Почесною відзнакою «Хрест  військового капелана» знак і грамота зберігаються в нагородженого.

4.2. У разі втрати (псування) знака та грамоти дублікати зазвичай не видаються.

 

Опис Почесної відзнаки «Хрест  військового капелана»

Відзнака має форму «трилистого» хреста –  символу зустрічі нашого мирського світу з духовним, символу страждань Христових і знаряддя спасіння людини.

Почесна нагорода виготовляється технологією штампування з мідно-цинкового сплаву. Її довжина становить 85 мм, а ширина – 65 мм. Має односторонній тримірний рельєф. Гальванічно покрита сріблом завтовшки 0,5 мкн, після чого затемнена технологією хімічного патинування.

У центральній частині розташовано скульптурне зображення розп’ятого Христа – символ хресної жертви, Любові, розп’ятої за нас.

Верхню частину відзнаки увінчує емблема Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

У нижній частині зображено скульптурний образ українського військового, учасника АТО, який, ставши на коліно, прикладається до Державного прапора України.

У правому промені хреста розташовано образ Богородиці з Покровом, яким Матір Божа захищає всіх тих, хто благає про допомогу.

Лівий промінь хреста вмістив у собі образ архистратига Михаїла.

Фоновий малюнок нагороди представлений множинними зображеннями мініатюрних хрестів, що символізує вічну пам’ять воїнам, котрі не повернулися живими з боїв.

На зворотному боці хреста технологією лазерного гравіювання нанесений порядковий номер нагороди, текст «Відзнака військового капелана за відданість і вірність у служінні» та ім’я нагороджуваного.

Верхній промінь хреста має отвір для засування нашийного ланцюга кольору «затемнена сталь». Хрест поєднується з ланцюгом за допомогою рельєфної фурнітури з рослинним орнаментом.