Польща готова надати допомогу ченцям у ЦАР
  • Срд, 05/02/2014 - 17:59

У ніч на вівторок повстанська армія Центральноафриканської Республіки атакувала місію польських ченців-капуцинів. Ніхто з місіонерів не отримав поранень, однак вони повинні були евакуюватися в інше місто. Корінь конфлікту, жертвами якого стали польські місіонери, – це суперечка між мусульманськими повстанцями і християнами.

Ми можемо надати допомогу в евакуації польських місіонерів з Центральноафриканській Республіці — наголосив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Радослав Сікорський зазначив, що рішення евакуюватися залежить від самих людей, якщо вони того побажають. У розмові з журналістами в Сеймі, міністр закордонних справ Польщі підкреслив, що розуміє складнощі вибору місіонерів: між покликанням і своєю власною безпекою.

На думку міністра Сікорського, зараз ситуація в Центральноафриканській Республіці драматична. Усі державні установи за межами столиці не діють. Він підкреслив, що Міністерство закордонних справ повинно реально оцінювати ситуацію.

За інформацією Польського радіо, місіонери не мають наміру залишати Центральноафриканську Республіку. Загалом у цій країні тепер перебуває 39 польських місіонерів. Можлива евакуація польської місії передбачена теж з допомогою Франції.

Додаймо, коментуючи ситуацію, публіцист Польського радіо Ярослав Коцішевський попереджає: в Центральноафриканській Республіці може трапиться геноцид, аналогічний Руанді. Міжнародні сили нині контролюють тільки аеропорт у столиці – Бангі – і її околиці. «Ми мало знаємо про ситуацію в цілому по країні», – каже Ярослав Коцішевський. «Там зараз хаос , є повідомлення про розправи мусульман і християн. Ми не знаємо числа жертв, передбачається навіть потенційний повтор геноциду в Руанді», – наголосив він.

Джерело: www.polradio.pl