Польща: Компендіум навчання Церкви про патріотизм
  • Втр, 21/01/2020 - 10:35

Наприкінці минулого року в Секретаріату Єпископської Конференції Польщі в Варшаві відбулося представлення Компендіуму навчання Католицької Церкви «Народ-Батьківщина-Патріотизм». Про це повідомляє Польська редакція VN. До збірника увійшли висловлювання Учительського уряду Церкви щодо християнського бачення патріотизму.

Зібрання понад сторічної спадщини

Компендіум приготувала група експертів із соціальної доктрини Церкви, згуртованих навколо кафедри Католицького соціального вчення та соціології релігії Папського богословського факультету Вроцлава. Одним із упорядників є о. д-р Ґжеґож Соколовскі, Голова фундації «Obserwatorium Społeczne», який під час презентації зазначив:

«Ми вирішили зібрати всі висловлювання Церкви, що стосуються народу, батьківщини, патріотизму й націоналізму, аби не було якихось недомовок щодо того, як Церква окреслює ці поняття, щоб кожен міг сягнути до джерела, до документа та знайти відповідь на запитання про те, як протягом понад ста останніх років Церква підходила до поняття патріотизму».

Посібник як для катехитів, так і для політиків

Як зазначають упорядники, хоч тему патріотизму раніше підіймали чимало авторів, бракувало, однак, всеохоплюючого погляду на неї в світлі католицького соціального вчення. Тексти Компендіуму, як зазначив у передмові архиєпископ Йозеф Купни, Голова Ради соціальних питань Польської Єпископської Конференції, можуть знадобитися вчителям, священикам і катехитам, зокрема, в праці з молоддю. Вони також можуть бути корисними для християнських політиків та представників самоврядування в їхній політичній і громадській діяльності на користь спільного добра, згідній із основами християнської етики.