Польща: Конституційний Суд розгляне питання клаузули сумління
  • Чтв, 03/07/2014 - 19:46

У відповідь на лист Католицької Асоціації Польських Лікарів очільник Головної Лікарської Ради Мацєй Хаманкєвіч поінформував про подання заяви до Конституційного Суду про вирішення питання клаузули сумління – повідомив медичний портал Medexpress.pl.

Мацєй Хаманкєвіч, у відповідь на лист Католицької Асоціації Польських Лікарів 12 червня, що стосується необхідності захищати право лікарів діяти відповідно до своєї совісті, пояснив, що Головна Лікарська Рада, визнаючи важливість питання, порушеного в листі, подала заяву до Конституційного Суду, щоб розслідувати чи відповідають конституції чинні положення Закону про професію лікаря і стоматолога, які стосуються клаузули сумління.

"У заяві ми зазначили, що положення Закону в неконституційному порядку обмежують свободу совісті. У листі від 23 червня 2014 року голова Конституційного Суду повідомив Головну Лікарську Раду, що заяву прийняли до розгляду в суді в повному обсязі", – глава ГЛР Мацєй Хаманкєвіч.

Про потребу розгляду цього питання нещодавно говорила омбудсмен Ірена Ліповіч.

На її думку, чинний закон про клаузулу сумління не задовольняє ані лікарів, ані пацієнтів, його треба змінити.

"Нинішній правовий статус спричиняє, що пацієнти і лікарі почуваються під загрозою", – сказала на початку червня професор Ірена Ліповіч. Вона також поінформувала, що звернеться у цій справі до міністра охорони здоров'я, а якщо цього буде недостатньо, то подасть заяву до Конституційного Суду. Омбудсмен також нагадала, що лікарі мають конституційне право посилатися на свободу совісті та не можуть зазнавати дискримінації з цього приводу.