Польські єпископи пригадали полякам слова св. Івана Павла ІІ, що правдива польськість – це не шовінізм
  • Суб, 29/04/2017 - 14:57

Конференція католицьких Єпископів Польщі, з нагоди наближення свята польської Конституції – 3 травня, оприлюднила документ під назвою «Християнська форма патріотизму».

У цьому документі польський католицький єпископат не лише виклав вчення Католицької Церкви про правдивий християнський патріотизм, але й зробили це в контексті польської історії і сучасності.

Архипастирі Католицької Церкви в Польщі зазначають, що правдива польська ідентичність включає в себе повагу і толерантність до інших народів, культур, мов та релігій.

Провідники Католицької Церкви в Польщі зауважують, що св. Іван Павло ІІ наголосив, що «потрібно завжди наголошувати на засадничу різницю між шовінізмом, який проповідує погорду до інших народів і культур, та патріотизмом, як справедливою любов’ю до своєї батьківщини. Істинний патріотизм ніколи не прагне до благополуччя власного народу за рахунок інших народів».

Польські єпископи цитують слова святого Папи Івана Павла ІІ про те, що польськість фундаментально включає у себе плюральність і множинність, а не закритість і вузькогрудність.

Як зазначає польський католицький єпископат, у часі коли в Європі бушували релігійні війни, у І Речі Посполитій фундаментом спільного співжиття різних культур та народів була співіснування різних культур, звичаїв, обрядів, релігій та народів.

Документ наголошує, що правдивий християнський патріотизм відкритий до співпраці з іншими народами й з пошаною ставиться до інших культур.

28 квітня цього року польські єпископи представили цей документ. Архиєпископ Варшавський Станіслав Ґондецкі гостро розкритикував тих, хто сприймає патріотизм, як найвищу цінність, а Бога сприймає у ролі такого собі «помічника», назвавши такий стан речей жахливим і страшенно небезпечним.