Польські єпископи просять Папу проголосити Івана Павла ІІ доктором Церкви і покровителем Європи
  • Срд, 23/10/2019 - 11:46

Глава єпископату Польщі, Архиєпископ Станіслав Ґондецкі, від імені усіх єпископів країни звернувся до Папи Франциска з проханням проголосити св. Івана Павла ІІ доктором Церкви і покровителем Європи.

У 2020 році минає 100-та річниця народження св. Івана Павла ІІ і 15-та річниця відходу до Дому Отця. В зв’язку з цими важливими для Церкви річницями Архиєпископ Ґондецкі наголосив: «Понтифікат Папи з Польщі був сповнений переломними рішеннями і знаменними подіями, що змінили обличчя папського служіння і вплинули на перебіг історії Європи і світу».

«Багатство понтифікату св. Івана Павла ІІ – котрого багато істориків і теологів називають Іваном Павлом ІІ Великим – випливало з багатства його особистості: поета, філософа, теолога і містика – що реалізувалось в багатьох вимірах, від душпастирства і навчання, через управління вселенською Церквою, аж до особистого свідчення святості життя», - написав у листі до Папи Франциска Архиєпископ Ґондецкі. Він також нагадав, що великим досягненням понтифікату св. Івана Павла ІІ була його участь у поверненні єдності Європи, після більше ніж 50-річного поділу.

«Після об’єднавчого і культуротворчого переказу Євангелія святими Кирилом і Мефодієм, а також святим Войцехом, через тисячу років плоди їхньої діяльності – не лише в суспільному, але і релігійному вимірі – знайшли свого захисника і послідовника в особі Папи поляка», - додав він.