Польського архиєпископа притягують до суду за слова про гендер
  • Суб, 14/03/2015 - 19:07

12 березня в Окружному суді Перемишля відбулося перше засідання у справі проти Архиєпископа Юзефа Міхаліка, проти якого позивається Малґожата Маренін, глава товариства «Стоп Стереотипам».

Суддя Яцек Сарамага, що провадить справу, постановив, що відбудеться чергове засідання, під час якого буде вислухано обидві сторони.

Причиною для позову були слова Архиєпископа Міхаліка, сказані в жовтні 2013 року під час 90-ої річниці від народження кардинала Генрика Гульбіновіча. Тогочасний глава Конференції єпископату Польщі сказав тоді: «Сьогодні багато і слушно говориться про гідне осуду зловживання дорослих по відношенню до дітей. Такого типу зло не можна толерувати, але ніхто не відважиться питати про причини, жодний телеканал не бореться з порнографією, з поширенням фальшивої, егоїстичної любові між людьми».

Митрополит перемиський також тоді сказав: «Ніхто не згадує про дітей, які терплять через брак любові від батьків, які розводяться, а ці рани болючі і довготривалі. Ми є свідками наступу поширення нової гендерної ідеології. Вже кільканадцять найважливіших університетів Польщі запровадили лекції цієї нової і не дуже зрозумілої ідеології, до програмної ради якої входять найбільш активні польські феміністки, які впродовж років знущаються з Церкви і традиційної етики, підтримують аборти і борються з традиційною моделлю сімʼї і подружньої вірності».

Малґожата Маренін вимагає вибачення у загально польській газеті або під час недільної чи святкової проповіді, а також компенсації в сумі тисячу злотих на користь «Центру прав жінок».

Адвокат Анджей Ліс, що представляв захист Архиєпископа Міхаліка, зазначив, що позов Маренін не має юридичної і формальної підстави. «На наше переконання, позивач не представила жодних доказів, на основі яких може пред'являти свої претензії», – зазначив він.

Враховуючи відсутність Архиєпископа Міхаліка на судовому засіданні (він брав участь в пленарному засіданні Єпископату у Варшаві), суддя Яцек Сарамага призначив чергове засідання на 9 квітня. На ньому мають бути вислухані обидві сторони, тобто Малґожата Маренін і Архиєпископ Юзеф Міхалік.

По завершенні засідання Митрополича Курія в Перемишлі видала комюніке. «Ми переконані, що Отець Архиєпископ мав не лише право, але і обовʼязок нагадати про те, чим в розумінні Христа і Церкви є подружжя, а також вказати на суспільну загрозу, скеровану супроти сімʼї», – написав речник Премиської архиєпархії о. Бартош Райновські. На його думку, слова Архиєпископа Міхаліка не можна розглядати як такі, що ображають кого-небудь особисто.

«Нам здається, що справа в перемиському суді була затіяна виключно з метою медійного розголосу», – зазначив він. Речник також подякував усім за молитву в намірі Архиєпископа і просив про подальшу підтримку.