“Помагаймо нашій Батьківщині перейти оцю тимчасову кризу, реформою своєї душі”, – владика Василь Івасюк
  • Пон, 26/02/2018 - 09:43

25 лютого, в першу неділю Великого посту, владика Василь Івасюк відслужив Божественну Літургію в с.Стримба Надвірнянського деканату. Його Преосвященству співслужили декан Надвірнянський о.Андрій Бакота, парох храму о. Василь Іроденко та сотрудник о.Михайло Паньків.

Під час проповіді єпископ розповів вірним про вигнання людини з раю, яке призупинило її пряме спілкування з Богом.  Після чого проповідник детальніше зупинився на першому приході Бога до людини – відновленні союзу з Авраамом. Другий прихід Бога до людини, за словами єпископа, це відновлення союзу з Мойсеєм.

“Господь звертається до Мойсея і наказує йому вивести народ з єгипетського краю знову до землі Ханаанської (пор.Вих. 3,10). Тоді ізраїльтяни були рабами, позбавленими своєї волі, бо над ними була влада фараона. Незважаючи на величезні ризики, Мойсей слухається Бога і приймає те, що Бог наказав йому зробити. Тому на горі Синай Господь дає Мойсеєві скрижалі Заповіту – моральні правила життя, за якими затверджувався той самий союз із праотцем Авраамом.”

Третій раз Бог входить в людську історію особливим чином. “Заповіді, союзи з Богом не утримували людей від гріха,-  пояснює владика,-  бо він став невід’ємною спадщиною людської природи. Тому Господь наповнив союз Творця і людини новим змістом, який повертав би її в Рай. Божою благодаттю став безгрішний Христос, котрий своєю Жертвою на Голгофі звільнив людство від провини за гріх Адама і спокутував  всі інші гріхи.”

Вкотре пригадуючи про Піст, кир Василій зазничив, що народ України знаходиться у важких обставинах: “ціни ростуть, говорять про реформи, іде війна, люди гинуть, але так все не буде! Коли господар хату будує, тоді вся родина бідує і голодує. Помагаймо нашій Батьківщині перейти оцю тимчасову кризу, реформою своєї душі, поки не закріпиться наша держава. Отже, піст – це молитва, час добрих діл і пожертв для ближнього в ім`я Господа нашого Ісуса Христа.

Господь запрошує всіх людей обмежити їжу та іти за Ним, а Церква просить духовенство, всіх керівників, політиків і вірних стати перед над іконою “Страшного Суду” і роздумувати перед прийняттям відповідальних рішень і реформою свого життя”.

По завершенню владика привітав пароха храму о.Василя із 60-ти літнім ювілеєм, побажавши духовної кріпості та невичерпної наснаги у священичому служінні. Наприкінці відбулось мирування, вилучені кошти з якого було передано на лікування місцевого жителя, котрий отримав поранення в зоні бойових дій.