Помер 97-річний китайський єпископ
  • Втр, 30/04/2013 - 00:12

У віці 97 років помер китайський єпископ Алоізіус Джін Луксіан. З призначення комуністичної влади був ординарієм Шанхаю, а з волі Папи, після поєднання з Апостольською Столицею  – лише єпископом-помічником цього міста.

 

У віці 22 роки він вступив до єзуїтів, навчався у Франції та Римі, після повернення до Китаю служив у Шанхаї. У 1955 році його арештували і випустили аж через 17 років. Потім покійний почав співпрацю з режимом, що дозволило йому відкрити семінарію в Шешан.

У 1985 році без згоди Папи його висвятили на єпископа-помічника Шанхаю, а через три роки – ординарієм. Законного єпископа міста в той час відправили на лікування до США після 33-ох років тюремного ув’язнення, а  єпископ Джін зайнявся відбудовою святинь, формацією семінаристів, католицькими виданнями. У 2005 році у віці 89 років єпископ поєднався з Апостольською Столицею, яка визнала його єпископом-помічником.

 

Останні місяці він пролежав у лікарні у повній ізоляції, оскільки влада заборонила будь-які візити до нього. Наразі з причин тяжкої ситуації Католицької Церкви у Китаї не відомо, хто саме організовуватиме похорон єпископа.

 

За матеріалами: radiovaticana.va