Помер Адам Зерталь, один з провідних біблійних археологів Ізраїлю
  • Пон, 19/10/2015 - 15:43

18 жовтня в віці 79 років помер один з найвизначніших археологів Ізраїлю, професор Хайфського університету Адам Зерталь, повідомляє сайт Дев'ятого каналу ізраїльського ТБ. Зерталь прославився розкопками на горі Ейваль, в ході яких він виявив вівтар, датований кінцем XIII століття д.Р.Х., і ототожнив його з описаним в Торі жертовником Ієхошуа Бін-Нуна (Ісуса Навина).

Зерталь, уродженець кібуца Ейн-Шемер, був офіцером інженерних військ під час  Війни Судного дня. Він отримав важке поранення при форсуванні Суецького каналу, після якого провів близько року в госпіталі і до кінця життя міг ходити лише за допомогою милиць. За його власним визнанням, саме в цей період він зацікавився археологією, що стала в підсумку його покликанням.

За більше ніж 40 років наукової кар'єри професор Зерталь встиг попрацювати на безлічі археологічних об'єктів в Самарії, Йорданській долині та інших частинах Ізраїлю. Крім вівтаря Іехошуа Бін-Нуна, йому вдалося виявити також залишки єврейського укріпленого табору, що ототожнюється з біблійним Гільгалем - першим табором євреїв у ханаанській землі.

На початку нинішнього десятиліття професор Зерталь працював над вивченням городища Ель-Ахуат, датованого раннім залізним віком. Цей об'єкт професор ототожнив з біблійним Харошет а-Ґаґґоїмі, який згадується в Книзі Суддів як місце проживання ханаанского воєначальника Сисари.

Багато відкритів Зерталя стали матеріальним доказом історичності Танаха, за що деякі його шанувальники назвали його "Божественним археологом". У той же час група теоретиків від археології, яка прагне довести, що єврейської історії зовсім не існувало, записала його у вороги. На адресу Адама Зерталя прозвучало навіть звинувачення в тому, що його роботою рухають політичні мотиви: співчуття до поселенської діяльності за «зеленою межею».