Помер єпископ Євген Юречко ОМІ, «апостол пігмеїв»
  • Срд, 24/01/2018 - 16:03

16 січня 2018 року помер отець Євген Юречко ОМІ, перший єпископ дієцезії Йокадума в Камеруні. За час служіння він побудував у дієцезії 60 початкових шкіл, одну середню, 16 поліклінік і одну лікарню. Єпископ Євген Юречко народився 25 грудня 1936 року в Радзьонкові в Польщі, був другим із чотирьох дітей у католицькій сім’ї Теодора й Марії. Тато його працював шахтарем на місцевій шахті, а мама дбала про дім.

Після початкової школи вступив до Нижчої духовної семінарії Катовіцької дієцезії в Тарновських Гурах. Через два роки відчув покликання до чернечого життя й 7 вересня 1955 року розпочав новіціат у Згромадженні Місіонерів Облатів Марії Непорочної на Святому Хресті. 1958 року вступив до Вищої духовної семінарії в Обрі, 8 вересня 1961 року склав вічні обіти, а священицькі свячення отримав із рук архієпископа Антонія Бараняка в Познані 17 травня 1964 року. Після свячень був призначений служити в Люблінець, а 1966 року – в Обру.

В Обрі отець Євген відчув місійне покликання й 1 травня 1969 року разом із чотирма іншими облатами вирушив до Парижа на курс французької мови. 2 січня 1970 року група місіонерів, серед яких був і він, відпливла з Марселя до Камеруну. Тут отець Євген Юречко ОМІ прослужив 21 рік як священик, а згодом ще 26 – як єпископ.

12 червня 1991 року на прохання єпископів Камеруну Папа Йоан Павло ІІ розділив місцеву дієцезію Бертуа, затвердив новостворену дієцезію Йокадума і призначив її єпископом отця Євгена Юречка ОМІ. Єпископські свячення отець отримав у столиці своєї дієцезії 8 вересня 1991 року. На цих теренах тоді мешкало 90 тисяч осіб, серед яких – 25-тисячний маргіналізований народ пігмеїв. Тут були тільки 3 парафіяльні спільноти, 5 священників, 8 ченців і черниць, жодного семінариста, а всіх католиків – 9 тисяч осіб.


Єпископ Євген Юречко ОМІ зіткнувся з новими завданнями. Необхідно було охопити пастирською турботою вже охрещених людей, а одночасно йти з Євангелієм до язичників. Щоб добре працювати, дієцезія потребувала адміністрації, яку єпископ створив з нуля. Працю з пігмеями теж потрібно було будувати від самого початку: проголошувати Євангеліє, катехизувати, дбати про соціальну рівність, освіту й медичну допомогу. Це стало поштовхом до створення поліклінік і заснування так званих лісових шкіл.

Дієцезії Йокадума вже 26 років. Щоб оцінити те обшири роботи єпископа Євгена Юречка, варто поглянути на її поточний стан: 14 парафій, 21 священик, 38 ченців і черниць, 8 семінаристів, 30 тисяч католиків.

Єпископ побудував 60 початкових шкіл (здебільшого це школи для пігмеїв) й одну середню, 16 поліклінік і лікарню. Він до останнього активно працював для добробуту своїх вірних, попри те, що довго боровся з проблемами зі здоров’ям.

Джерело: КМЦ