Помер кардинал Йозеф Глемп
  • Чтв, 24/01/2013 - 00:00

Після довгої хвороби в Варшаві у віці 83 років помер кардинал Йозеф Глемп.

 

http://www.tvn24.pl

 

 

 

Довідка wiki: Йозеф Глемп народився на гнезненщині, у родині шахтаря Казимира Глемпа, що брав участь у повстанні Великої Польщі в 1918—1919 років. Під час Другої світової війни був викрадений на примусові роботи в нацистську Німеччину. Тільки по закінченні війни зміг одержати середню освіту, 22 травня 1950 року поступив у гнєзненську семінарію, а 25 травня 1956 року там же, у Гнєзно, у кафедральному соборі був освячений у священики. В 1956—1958 роках — на пастирській роботі в Познані.

В 1958 році продовжив навчання у Римі, де закінчив Папський Латеранський університет, одержавши в 1964 році ступінь доктора канонічного права. Після практики отримав звання адвоката Трибуналу Римської Роти (вищий церковний апеляційний суд). У цей же час він одночасно вивчає латинську мову й церковну адміністрацію в Папському Григоріанскому університеті.

В 1964 році повернувся в Гнєзно, де працює секретарем місцевої семінарії й нотаріусом єпархіальної курії й трибуналу. З 1967 — у секретаріаті примаса Польщі кардинала Стефана Вишинського у Варшаві. Протягом майже 15 років був одним з найближчих соратників глави польської католицької церкви, як особистий духівник і глави секретаріату, супроводжуючи його в поїздках по Польщі й за її межі. Він брав участь у роботі різних комісій польського єпископата й викладав канонічне право в Академії католицького богослов'я у Варшаві. В 1972 році був призначений Капеланом Його Святості, а в березні 1976 року — каноніком архієпископської кафедри в Гнезно.
Єпископ

4 березня 1979 року папа римський Іван Павло ІІ призначив Глемпа єпископом Вармінським. 7 липня 1981 року після смерті кардинала Вишинського Юзеф Глемп був призначений його спадкоємцем на постах архієпископа Гнезненського і Варшавського, примаса Польщі. З 18 вересня 1981 року також став ординарієм вірних східного обряду, що живуть у Польщі, цю посаду обіймав до 9 червня 2007 року. В 1981—2004 роках був головою Єпископської конференції Польщі.

25 березня 1992 року в результаті реформи дієцезій, папа Іван Павло ІІ розділив гнєзненську і варшавську митрополії. Глемп був призначений архієпископом Варшавським, а кафедру в Гнезно зайняв Генрик Мушинський. Глемп як опікун мощів Святого Адальберта як і раніше залишився примасом Польщі, оскільки цей титул пов'язаний з історичною спадщиною одного із самих шанованих у Польщі святих.

Зведений у сан кардинала папою Іваном Павлом ІІ на консисторії 2 лютого 1983. Кардинал-священик з титулом церкви Санта Марія ін Трастевере (італ. Santa Maria іn Trastevere), однієї з найстарших римських церков. Брав участь у конклаві 2005 року, на якому папою римським був обраний Бенедикт XVI.

6 грудня 2006 року папа римський прийняв відставку кардинала Глемпа з посади архієпископа-митрополита Варшавського, зберігаючи однак титул примаса Польщі. Спадкоємцем на посту архієпископа став Станіслав Войцех Вельгус. Після недовго архієпископства Вельгуса і його відмови від Варшавської кафедри, 6 січня 2007 року Глемп знову став архієпископом Варшавським до 1 квітня 2007 року. 9 грудня 2008 року разом з кардиналами Эчегараем і Каспером представляв делегацію Святого Престолу на похоронах патріарха московського Алексія ІІ.

18 грудня 2009 йому виповнилося 80 років і таким чином він втратив право обирати Папу в конклаві. Того ж дня, відповідно до рішення Папи Бенедикта XVI завершив 28-річного служіння польського примаса. Його наступником став архієпископ Генрик Мушинський, нинішній архієпископ Гнєзно. З цього моменту титул польського примаса повернувся до єпископа у Гнєзно, з якою історично був пов'язаний. Кардинал Глемп має пожиттєвий титул почесного примаса.