Помер кардинал Йозеф Томко, найстарший член Колегії Кардиналів
  • Пон, 08/08/2022 - 16:10

Протягом тривалого служіння в Апостольський Столиці, кардинал Томко був Генеральним Секретарем Синоду Єпископів, Префектом Конгрегації Євангелізації народів та Головою Папського Комітету Міжнародних Євхаристійних Конгресів.

Вранці, 8 серпня 2022 р., в Римі перестало битися серце кардинала Йозефа Томка, вислуженого Префекта Конгрегації Євангелізації народів та вислуженого голови Папського Комітету Міжнародних Євхаристійних Конгресів. Переставившись до вічності на 99-му році життя, він був найстаршим членом Колегії Кардиналів. Словацька єпископська конференції, оголосивши вірним про його відхід і закликаючи молитися за упокій його душі, повідомила про те, що після похоронних богослужінь у Римі, тлінні останки знайдуть остаточний спочинок у крипті римо-католицького катедрального собору в Кошицях, Словаччина.

Біографічна довідка

Йозеф Томко народився 11 березня 1924 року в Удавському, що на території Кошицької архидієцезії на сході Словаччини. Навчався на Богословському Факультеті в Братиславі, а згодом у Папських університетах Риму, де захистив докторати з богослов’я, канонічного права та суспільних наук. Отримавши 12 березня 1949 року пресвітерське рукоположення, протягом 15 років був віце-ректором Папської Колегії ім. святого Яна Непомуцького.

У 1962 році о. Йозеф Томко почав працювати в Конгрегації віровчення, а 1974 був призначений заступником секретаря Конгрегації в справах єпископів. Призначивши його 1979 року Генеральним Секретарем Синоду Єпископів, святий Іван Павло ІІ уділив йому єпископські свячення. Протягом цього періоду брав активну участь у екуменічній діяльності, а також здійснював душпастирські послуги на парафіях Риму та викладав канонічне право.

В квітні 1985 року святий Іван Павло ІІ призначив його Префектом Конгрегації Євангелізації народів, яку він очолював 16 років, та в травні ввів до Колегії Кардиналів. Завершивши в 2001 році служіння на чолі цієї конгрегації, від 2001 по 2007 рік очолював Папський Комітет Міжнародних Євхаристійних Конгресів.

Колегія кардиналів

Після смерті кардинала Йозефа Томка Колегія Кардиналів нараховує 206 членів, з яких 116 – виборці та 90 – віком понад 80 років, втративши право участі в конклаві. Найстаршим у Колегії за віком є тепер кардинал Алешандре до Нашіменто, вислужений Архиєпископ Луанди (Ангола), якому 1 березня сповнилося 97 років життя. Нагадаємо, що 27 серпня відбудеться консисторія з нагоди введення в сан нових кардиналів, імена яких Папа Франциск оголосив у останню неділю травня.