Помер Курт Левін, врятований митрополитом Андреєм Шептицьким
  • Срд, 18/06/2014 - 19:44

Увечері 17 червня у лікарні в Нью-Йорку у 89-річному віці помер син львівського равина Курт Левін. У роки німецької окупації митрополит Андрей Шептицький врятував від нацистів Курта Левіна і його брата Натана. Із вдячності Курт Левін усе своє життя присвятив справі беатифікації митрополита Андрея.

Курт Левін двічі свідчив у справі митрополита Шептицького. У 1959 році завдяки його свідченню справу беатифікації було поновлено.

«Я робив те, що хотів, я знав, що цей мій обов’язок. Я приїхав до Рима і подав своє свідчення як доказ того, що мене і брата врятував митрополит Андрей. Тоді у Римі не були зацікавлені у процесі беатифікації митрополита, адже не розуміли українсько-польських відносин. Я на власному прикладі довів праведність життя митрополита, і Папа Іван XXIII відновив процес беатифікації. Для мене митрополит святий, вірю, що процес беатифікації завершиться невдовзі», – сказав Курт Левін в інтерв’ю Радіо Свобода у 2008 році.

Курт Левін народився у 1925 році в Польщі. Його батько – Єзекиїл був равином у польському місті Катовіце. У 30-х роках він із родиною переселився до Львова. Мати Курта Левіна померла, батько одружився вдруге, і Рахиль замінила йому маму. Львівський равин заприятелював із митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким.

Коли почалася Друга світова війна, митрополит Шептицький запропонував львівському равину і його родині захист, але той відмовився, мовляв, равин має бути разом зі своєю громадою. Єзекиїла застрелили на очах у сина Курта. Рахиль залишилася з трьома синами. Вона і старший син загинули у гетто.

Курт Левін описав своє життя і спогади про братів Шептицьких у книзі «Мандрівка крізь ілюзії», яка перекладена українською мовою. Стараннями Курта Левіна у музеї жертв Голокосту у Вашингтоні створений окремий відділ, присвячений постаті митрополита Шептицького.

Курт Левін разом з іншими євреями з 1981 року домагався від меморіалу жертвам Голокосту «Яд Вашем» в Ізраїлі присвоєння митрополитові Андрею Шептицькому звання «Праведника народів світу», яким удостоєний брат митрополита Климентій Шептицький. Однак наголошував, що у цьому питанні домінує не справедливість, а політика.

Найбільшою мрією Курта Левіна було проголошення митрополита Андрея Шептицького новомучеником і святим.