Помер ув'язнений о. Стен Свамі
  • Чтв, 08/07/2021 - 22:06

У віці 84 років помер о. Стен Свамі, відомий захисник прав людини та корінного населення. Індуїстський єзуїт перебував під вартою в Мумбаї у фатальних умовах упродовж восьми місяців. Влада звинуватила його в підтримці маоїстських повстанців. Незважаючи на численні втручання Церкви, його не вдалося звільнити.

 

У зв’язку з погіршенням самопочуття священник перебував у лікарні з 28 травня. Він мав задавнену хворобу Паркінсона та інші вікові захворювання. У здійсненні повсякденної діяльності допомагали ув'язнені. Нещодавно в нього також виявили коронавірус. О. Стен Свамі помер буквально за кілька днів до слухання, на якому суд мав ще раз розглянути клопотання про його звільнення під заставу.

 

Раніше Надзвичайний трибунал індійського антитерористичного агентства систематично відхиляв клопотання про його звільнення. Він вказував на численні, нібито компрометуючі повідомлення, якими обмінювалися о. Свамі та інші засуджені у цій справі, а також доводив, що священник отримав певну суму грошей для підтримки маоїстів та повалення уряду. Місцева церква, Організація Об’єднаних Націй та правозахисні організації назвали ці твердження абсолютно необґрунтованими.