Помолитися і провести разом час: Прикарпатців запрошують на прощу родин до Крилоса
  • Срд, 13/06/2018 - 11:23

23 червня в селі Крилос відбудеться проща родин до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої.

Традиційно на цю прощу люди збираються цілими сім’ями, родинами, щоб подякувати Богові за все і попросити благословення та щасливого життя.

Як розповідає голова комісії у справах родини Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ о. Юрій Прилепський, у цьому святому місці люди щороку збираються, щоб помолитися не тільки за свою сім’ю, а й за нашу велику українську родину.

«В травні-червні відбулося багато акцій на підтримку сім’ї. Минулого тижня ми мирно, молитовно пройшли центром Києва. Цим ми засвідчили, що ми не проти когось, а за основоположні основи, які записані в святому письмі – де під сім’єю розуміється чоловік і жінка. А цією прощею ми продовжуємо ту акцію, кажучи, що ми за сім’ю. Ми хочемо показати цінність родини в житті кожної людини. Адже коли ми знищимо сім’ю, то знищимо будь-яку країну чи навіть світ. Пречиста Богородиця, коли об’являлася у Фатімі сказала, що останній бій диявола буде за сім’ю. Тому ми рушаємо у це паломництво з наміром молитви за наші сім’ї, за ті які постраждали від війни, які на дорозі до свого становлення і шукають свою половину», – пояснює священик.

Кульмінацією прощі звичайно буде Божественна літургія, яку очолить наш Митрополит Володимир. А найторжественнішим моментом звичайно буде Чин благословення родин у ювілеї їх подружнього життя.

«Минулого року ми мали 59 пар, які святкували свої ювілеї. Найстарша пара відзначала 55 років подружнього життя. Вони приїхали не тільки з дітьми та онуками, а й навіть з правнуками. Який це був гарний приклад для тих дітей, які бачили прадідуся і прабабусю, які прийшли Богові дякувати один за одного, за  прожиті роки, своє подружнє життя. І хочу сказати, що вони просили не тільки за себе, а за своїх дітей та онуків, щоб вони щасливо жили і за правнуків, щоб знайшли собі гарну половинку для життя» – пригадує отець Юрій.

Важливо зауважити, що часто старші люди запитують, якщо чоловіка чи дружини вже немає в живих, чи можу я їхати? Отець Юрій каже таким людям, що не тільки можна, але й треба.

«У вас є діти, внуки, правнуки. Моліться за них, за їх щасливе майбутнє. Родина стосується кожного. І навіть коли ми говоримо про мир і спокій в нашій країні, мусимо об’єднатися в одну велику родину заради перемоги», – закликає священик.  

Окремо отець Юрій Прилепський наголошує на важливості цієї прощі для сімей військовослужбовців та учасників АТО. Адже ті, хто захищає нашу територіальну цілісність на фронті, шукають миру і спокою вдома.

«Його бракує в тих родинах, де чоловік чи дружина воюють. Їх половинки не завжди можуть зрозуміти того, хто повернувся з війни. А тут в далині від побуту, повсякденних клопотів, на самоті, ці сім’ї зможуть прислухатися один до одного і зрозуміти, попросити в Господа зцілення від душевних ран», – переконаний духівник.

Сама проща буде тривати всього один день, адже люди приїжджають на неї сім’ями з дітьми різного віку. А діти довго не можуть всидіти на одному місці. Тож той молитовний дух, який вони отримують на прощі, священики просять продовжувати вдома.

«На цій прощі дуже чуттєва, родинна  атмосфера. Старші передають досвід молодшим, люди здружуються сім’ями, разом вирушають на пікніки. Статистика говорить, що подружня пара спілкується на добу 7 хвилин. Це надзвичайно мало, люди стають в сім’ї чужими, а це веде до розлучення. Тож ця проща є добра нагоди побути разом, помолитися, поспілкуватися, відпочити», – підсумовує отець Юрій.

Окрім молитви, на прочан очікує цікава концертна програма за участю відомого гурту семінаристів «Еффата».

Також родини зможуть скористатися шансом оглянути цікавинки княжого Галича. Зокрема можна зайти в Музей побуту і дізнатися, як жили наші предки, дітям буде цікаво в  Центрі реабілітації диких тварин, галицькому замку. А на завершення можна влаштувати сімейний пікнік у відпочинкових зонах.

Тож прикарпатські родини, особливо ті, які святкують ювілеї, запрошують до участі у цьогорічній прощі, яка відбудеться 23 червня. Окремо організатори просять, щоб ті пари, які святкують ювілей подружнього життя вдягли вишиванки.

Програма прощі:

08:00 – приїзд прочан

09:00 – сповідь

09:15 – Молебень до Пресвятої Богородиці перед Чудотворною іконою

09:50 – Зустріч Архиєпископа і Митрополита Володимира

10.00 – Архієрейська Божественна Літургія та уділення повного відпусту прочанам

11.30 – Чин благословення сімей в ювілей їхнього подружнього життя

12:00 – Концертна програма за участі гурту семінаристів «Еффата»

За детальнішою інформацією звертайтесь:

066 419 31 39; 067 344 35 23 – о. Юрій Прилепський (відповідальний)

Розмовляла Іванна Габльовська, кореспондент Бліц-інфо