Понад 50 000 християн вбили ісламістські екстремісти в Нігерії
  • Втр, 18/04/2023 - 11:47

Відповідно до звіту «Християни-мученики в Нігерії», опублікованого Intersociety, за останні 14 років щонайменше 52 250 нігерійських християн були жорстоко вбиті руками ісламістських бойовиків.

 

Понад 50 000 християн було вбито в Нігерії відколи спалахнуло ісламістське повстання Боко Харам у 2009 році. Про це свідчить нещодавно оприлюднений звіт, опублікований нігерійською неурядовою організацією, повідомляє Vatican News.

Звіт під назвою «Християни-мученики в Нігерії» опублікувало Міжнародне Товариство Громадянських Свобод І Верховенства Права (Intersociety), нігерійською дослідницькою групою з прав людини, яка здійснює моніторинг і розслідування релігійних переслідувань та інших форм релігійного насильства з боку державних і недержавних організацій по всій Нігерії з 2010 року.

52 250 нігерійських християн було вбито з 2009 року

Згідно з висновками звіту, за останні 14 років щонайменше 52 250 нігерійських християн були жорстоко вбиті руками ісламістських бойовиків, понад 30 000 з яких під час восьмирічного президентства колишнього президента Нігерії Мухаммаду Бухарі. Під час його перебування на посаді його часто критикували за те, що він не робить достатньо для боротьби зі зростаючою небезпекою в країні.

Підпал 18 000 храмів

У той же період було підпалено 18 000 християнських церков і 2 200 християнських шкіл. Приблизно 34 000 поміркованих мусульман також загинули під час нападів ісламістів.

Прогноз на 2023 рік абсолютно не виглядає краще, оскільки з початку року було вбито понад 1 000 християн.

За той же період було викрадено щонайменше 707 християн, з яких у штаті Нігер у Північній Нігерії зафіксовано понад 200 викрадень, у тому числі 14 березня 2023 року викрадення понад 100 християн в Адуну (Пайкоро). Щонайменше 101 викрадення християн було зареєстровано в Кадуні, у той же час постраждали й інші штати: Катсіна, Тараба, Едо, Огун, Нассарава, Квара, Когі, Борно, Йобе та Адавама Баучі, Енугу, Імо, Кеббі, Гомбе, Байелса та Кросс-Рівер.

Мусульманські скотарі Боко Харам і Фулані

Християни ризикують своїм життям не лише від рук Боко Харам, але й від етнічних пастухів-мусульман Фулані, які приєдналися до ісламських екстремістських груп.

Напади призвели до масового примусового переміщення. Близько 5 мільйонів християн були переміщені та змушені перебувати в таборах для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у Нігерії і таборах для біженців на регіональних та субрегіональних кордонах, йдеться у звіті Intersociety.

Звіти Open Doors та Допомога Церкві в Потребі

Доповідь Intersociety підтверджує, що Нігерія стала одним із найнебезпечніших місць для життя християн в Африці.

Про це також йдеться у Контрольному Списку на 2023 рік, опублікованому в січні міжконфесійною організацією Open Doors, яка підтримує переслідуваних християн у світі. Відповідно до цього звіту, на Нігерію припадає 89% християн, які загинули мученицькою смертю в усьому світі.

Допомога Церкві в потребі (ACN) також згадує тисячі християн, яких переслідують за віру в Нігерії. У своєму останньому щорічному звіті Папський фонд, який підтримує католиків та інших християн там, де вони зазнають переслідувань, повідомив, що понад 7 600 нігерійських християн було вбито з січня 2021 року по червень 2022 року.