Понад десять тисяч вірних прибуде до Києва для участі в освяченні Патріаршого собору УГКЦ
  • Втр, 04/06/2013 - 20:25

17-18 серпня 2013 року під час святкування 1025-річчя Хрещення України-Русі відбудеться освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

4 червня в Києві на прес-конференції, присвяченій темі освячення Собору, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) зазначив, що ця подія є дуже важливою для всієї Церкви, оскільки Патріарший собор – головний храм Української Греко-Католицької Церкви, яка присутня на всіх континентах світу.

«Патріарший собор є знаком єдності нашої Церкви, – сказав Предстоятель УГКЦ, – Церкви, яка справді збирає розсіяних вірних греко-католиків на різних континентах і тих, що живуть в Україні. До дня освячення Собору будуть завершені основні частини інтер’єру храму, котрі, за літургійними приписами, необхідні для освячення. Першого грудня закінчиться конкурс на проект всього інтер’єру Собору. Та після освячення храм уже буде живим і зростатиме у своїй внутрішній красі».

 

Освятити Собор саме під час 1025-річного ювілею Хрещення запропонував на Постійному Синоді в лютому Архиєпископ-емерит Любомир (Гузар). Свою пропозицію він мотивував тим, що коли освячували собор Святої Софії в Римі, «були тільки стіни, дах, підлога й престол». Владики Синоду підтримали пропозицію Блаженнішого Любомира.

 

З цієї нагоди очікується прибуття до Києва більше як десять тисяч греко-католиків з усього світу: Канади, США, Південної Америки, Австралії, країн Європи, а також офіційних осіб із різних держав.

 

«Ми очікуємо багато мирян, котрі вперше зможуть побачити Собор, який вони соборно будували – по «цеголці» з цілого світу, – зазначив Глава Церкви. – Це нагода разом відсвяткувати ювілей нашої віри, бо наша Церква є Церквою Володимирового Хрещення. Саме на березі древнього Дніпра рівноапостольний князь Володимир звершив Хрещення, тож це є найкращим місцем, щоб святкувати ювілей Хрещення».

 

Голова наглядової ради будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового, керівник організаційного комітету прощі з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення України-Русі владика Йосип (Мілян), який теж брав участь у прес-конференції, подякував усім вірним за пожертви на Собор.

 

«Мене вражає мій народ, який живе на межі бідності, проте виділяє кошти на благородну справу, – зауважив, зокрема, він. – Закордоном є люди, які у своєму заповіті вказують, щоб частина їхніх заощаджень пішла на Собор. Траплялися суми, що перевищували сто тисяч доларів. Патріоти (України і Церкви) дбають про Церкву навіть після своєї смерті. Від початку будівництва Патріаршого собору головним і дуже яскравим месиджем, який поширювався у нашій Церкві, було «Собор єднає всіх». Біля Собору почали гуртуватися не тільки греко-католики, а й люди, які мають ширший погляд на Церкву як таку. Україна не часто працювала на те, щоб, скажімо, православний співак Дворський збирав кошти на греко-католицький Собор. Гадаю, це великий крок до об’єднання Церков через мирянина. На рахунки Собору надходили кошти не тільки від греко-католиків, а й від людей доброї волі різних віросповідань, різних конфесій».

 

За тиждень до святкування Хрещення, 11 серпня 2013 року, у Києві розпочнеться чергова сесія Священного Синоду, на який прибудуть українські католицькі владики з усього світу. Завершиться Синод 18 серпня.

 

Блаженніший Святослав закликав усю Українську Греко-Католицьку Церкву і всіх людей доброї волі до молитви: «Ми просимо за успішне діяння нашого Синоду, за світлі гарні дні святкування 1025-річчя Хрещення та посвячення нашого Собору».

 

Довідка. У 2002 році Синод Єпископів УГКЦ прийняв рішення про перенесення осідку Глави УГКЦ до Києва та про побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового на лівому березі Дніпра.

 

Вважається, що цим актом Церква утверджується як загальноукраїнська та світова, оскільки її єпархії знаходяться в усіх частинах світу.

 

Будівництво комплексу розпочалося 9 вересня 2002 року. 27 жовтня того ж року відбулося освячення наріжного каменя Собору за участю тодішнього Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара).

 

Хоча будівництво Патріаршого собору й досі не завершене, але вже з 2002 року на його території відбувалися Богослужіння в тимчасовій молитовній каплиці. Потім (2007 р.) зловмисники спалили її. Натомість був побудований храм Благовіщення Пресвятої Богородиці.

 

19 січня 2006 року в підвальній частині храму було відправлено першу Літургію. 21 серпня 2005 року на площі біля храму відбулися урочистості з нагоди перенесення осідку Глави Церкви зі Львова до Києва.

 

27 березня 2011 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбулася інтронізація новообраного Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

 

Департамент інформації УГКЦ