Понтіан папа, св.
  • Пон, 12/08/2013 - 23:33

Понтіан (народився в Римі, помер приблизно 235 року) – святий Католицької Церкви, Папа від 21 липня 230 по 28 вересня 235 року.

Народився в Римі, ймовірно походив з роду Калпурніуса. Під час його понтифікату відбулася  схизма Іполита. За часів панування імператора Александра Севера Церква під проводом Понтіана була вільна від переслідувань. Наступний же  імператор Максиміліан Трак у 234 році вигнав Папу Понтіана з іншими провідниками Церкви а також антипапу Іполита на Сардинію. Там святий вперше за історію зрікся престолу Петра 25 або 28 вересня 235 року, для того, щоб уможливити обрання свого наступника. Невідомо, скільки тривало вигнання, але "Liber Pontificalis" повідомляє, що Понтіан помер внаслідок нелюдського відношення в сардинських копальнях на острові Таволара, попередньо він примирився з Іполитом. Папа Фабіан переніс останки святого до Риму до катакомб св.Калікста.

Понтіан очолював синод, який підтвердив екскомуніку грецького філософа і теолога Орігена, яку оголосили синоди 230 і 232 року в Александрії.

Цей же Папа започаткував співання псалму під час Літургії, частини Confiteor – «Сповідаюся…», а також Dominus vobiscum – «Господь з вами…».

Раніше спогад святого в латинському обряді відзначався 19 листопада, а тепер перенесений на 13 серпня разом із святим Іполитом.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua