@Pontifex. П’ять років євангелізації через Twitter
  • Втр, 12/12/2017 - 19:55

П’ять років тому, 12 грудня 2012 р., Венедикт XVI публікував своє перше повідомлення на папському аккаунті в Твіттері @Pontifex. Це був простий жест, але по-своєму історичний: вперше Папа особисто приймав виклик євангелізувати через соціальні мережі. Це сміливе рішення перебрав і його наступник Папа Франциск, так що сьогодні на дев’ятимовний аккаунт Святішого Отця в цій соціальній мережі підписані понад 40 мільйонів її користувачів.

П’ять років тому, поряд з Венедиктом XVI, коли він публікував перший «твіт», були присутні архиєпископ Клаудіо Марія Челлі, Голова Папської Ради з питань суспільних комунікацій, і архиєпископ Анджело Бечіу, Заступник Державного Секретаря із загальних питань. Наш колега Алессандро Джізотті поспілкувався з останнім, попросивши відсвіжити в пам’яті цей момент і поділитися думкою щодо присутності Пап у Твіттері.

«Я пригадую, як ми були поруч з Папою Венедиктом: він був трохи розгублений, невміло натискаючи клавіші на планшеті. Однак, в той же час, я побачив, що він дуже радіє. Радіє з приводу того, що має змогу розпочати діалог з користувачами мережі, ступити в нову хвилю сучасних комунікацій, тому мені добре запам’яталася ця подія. І мені здається, що результати виправдовують це своєчасне рішення: 40 мільйонів фолловерів у Twitter та 5 мільйонів – в Instagram. Який засіб може бути кращим для досягання багатьох людей та поширювання Божого слова!» – сказав архиєпископ Бечіу.

У цьому контексті журналіст зауважив, що Папа Франциск з почуттям самоіронії неодноразово стверджував, що є далеким від сучасних технологій. Яке ж значення він надає тому, що Папа Венедикт назвав «цифровим континентом»?

Відповідаючи, заступник Державного Секретаря сказав, що це правда, Папа Франциск не є на коротку ногу з цими новими технологіями, та, однак, цікавиться ними, хоче бачити, бути поінформованим. «Я думаю, що Папа усвідомлює, що є євангелізатором. А тому всі засоби, які можуть донести євангелізаційне слово, є добрими для нього», – сказав архиєпископ Бечію, зазначаючи також, що Святіший Отець дає нам вказівки щодо використання цих засобів: не зловживати ними, але також вміти відважно й мудро їх використовувати. Сміливість потрібна для того, щоб «поринути» в новизну, а мудрість – щоб використовувати засіб відповідним чином.